Ердоган и Обама мътят радикален план за бежанците на гърба на Сирия

0
1168

Турският президент вече избрал място за лагер с площ колкото огромен град в САЩ за прииждащите милиони

Турският президент Реджеп Ердоган предлага изграждането на нов град в северната част на Сирия, за да бъдат приютени част от милионите бежанци, бягащи от войната в страната. В реч в Истанбул късно в петък Ердоган представи идеята, като каза, че град би могъл да се намира в близост до границата с Турция.

Турският държавен глава сподели, че дори е обсъждал идеята с президента на САЩ Барак Обама.

Ердоган заяви, че идеята е градът да е с площ от 4500 квадратни километра, а инфраструктурата му може да бъде изградена в сътрудничество с международната общност.

Бежанците от Сирия могат да бъде „преселени“ там, каза той, като според него градът ще бъде сравним с някои от най-големите градски центрове в Съединените щати.

„Ние обсъдихме това с Обама и дори обсъдихме координатите, но идеята все още не е „узряла“ за да се осъществи“, сподели Ердоган. Той не посочи срок за това как може да се реализира проектът.

Турция многократно се опитва да убеди западните си съюзници да помогнат за създаването на т.нар. безопасна зона в Сирия, която да приюти сирийските бежанци.

Настоящото предложение на Ердоган за изграждане на град, в който да бъдат настанени бежанците, се лансира за първи път, и се разглежда като част от турското „търсене“ на международна подкрепа за решаване на бежанската криза.

www.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук