Ернестина Шинова: Павел Чернев предсказа атентатите в Брюксел

0
1484

Две седмици бях на легло заради вирусна инфекция

Ернестина Шинова е от актрисите, които не носят маска в жиота си, не влизат в чужд образ и играят винаги на 100%, когато са на сцената. Извън сцената Ерна не влиза в чужди           кожи, държи да бъде себе си. Такава е и в новото си амплоа – на тв водеща, въпре­ки че изобщо не гледа на себе си по този начин. ,,Аз не съм водеща!”, отсича чаровната блондинка. И добавя: „С Андрей ис­каме да ни гледат като приятели, нямаме никакви претенции”.

Ернестина е дъщеря на писателя сатирик Чавдар Шинов, снаха на гениалния актьор Петър Слабаков и съпруга на режисьора бунтар Ан­дрей Слабаков, с когото са тандем не само в живота, но отскоро и в студиото на „Между нас казано“.

В последните две седмици Ерна не е добре здравословно – зверското натоварване, на което актриса­та се подлага от години, без да си дава дори ден почивка, донесе своите лоши последствия. В от­кровен разговор Ерна споделя заразна ли е тв суетата, колко близки са били с починалия наскоро юрист Павел Чернев и колко непреодолими могат да се окажат на моменти споровете с Андрей Слабаков.Ernestina-Shinova-i-Andrei-Slabakov-08

– Как дойде идеята ак­тьорското семейство да дефилира и в тв ефира? Или след участието във „ВИП брадър” се зарази от магия­та на телевизията?

– Лично аз не съм има­ла даже такава нагласа. Идеята дори не е наша, а на продуцентите ни от „Телеман”. С Андрей просто се оказахме приемливите изпъ­лнители. На мен ми хареса като възможност, а и съм отвратителен работохолик – свикнала съм на зверско натоварване. Съгласих се, защото ми стана и инте­ресно доколко можем да се справим с тази задача. Винаги съм била от другата страна, като гост. Но инте­ресното е, че сега отново съм там, по някакъв начин, защото предаването е много свободно, неформално. Ние сме интервюирани наравно с всички гости в студиото. Няма специално отношение към нас. Говорим първи, после говорят останалите, а накрая и публиката казва своята дума. Наясно съм, че ние не можем да раз­решим някакви проблеми, обаче това, което искаме да покажем – са повече страни, повече гледни точки в един проблем. За да бъде ясно на хората, че проблемите не са толкова лесно разрешими и трябва да се говори за тях, за да могат да бъдат разрешени, макар и не от специали­сти. Експертните мнения се чуват във всички други студия. На нас ни е важно да чуем мнението. Да, може да си оперен певец, но да имаш чисто човешка пози­ция и мнение за атентатите в Брюксел например.

– С Андрей повече стоите като в домашния си хол, отколкото като в тв студио – навярно спорите по същия незахаросан начин и вкъщи?

– (смее се) Добре казано. Абсолютно, ама абсолютно пра­ва си за всичко. Точ­но така е и точно така се получава и в ефир 5 между мен и Андрей. Разликата е, че в преда­ването, за да могат все пак да се видят всички гледни точки, с него се налага да се разделяме в мненията. И да стоим, априори, на различни мнения. А в един нормален спор това излиза от само себе си. Може би даже отстрани стои малко като нагласено, а всъщност не е точно така. Преди ефир със сигурност спорим по съответната тема, но за пред зрителите ние вече сме разделени на два отделни лагера.

Но категорично не е идея­та да се получава сблъсък. Когато другата теза е аргументирана, защитена и по-добра от моята, аз се съгласявам – така е в нор­малния спор. Само някакъв идиот седи на мнението си каквото и да става!

– А в живота имали ли сте с Андрей непреодолими спорове?

– И двамата доста добре оперираме с думите, но ни се е случвало, да. А аз по­някога дори се разревавам от безпомощност. Някак си, като не искат да те разберат, тъпо и упорито, след като си сигурен, че си прав, изпадаш в някаква безпомощност. По-скоро ми става обидно. От яд, от безсилие съм се разплаквала, не от друго.

– А как реагира Андрей в такива случаи?

– Млъква! Млъква и се цупи. Примерно не говори един час, после се разбира­ме, каквото има (смее се).

– Стана така, че Павел Чернев бе гост в „Между нас казано” малко преди да си отиде от този свят_ Вие бяхте големи приятели.

– С Павката сме приятели…

Да, бяхме (въздъхва). И ми е много мъчно за него. Запознахме се, докато снимахме „Мисия Лондон”. Той е един такъв голям, изглежда даже страшен, но в същото време беше едно много добро момче. Много мил човек. Гледаше с ирония на всичко, лесно се общуваше с него. И това общуване прерасна съвсем естествено в едно добро приятелство. После го запознах и с Андрей. Многократно е идвал и вкъщи. Виждали сме се къде ли не. Още не мога да повярвам на това, което се случи. Да, така се случи и с предаването – аз съм последният човек, който изобщо може да си помисли в такъв момент за рейтинг на предаването, но ми се искаше думите му да прозвучат за последен път в ефир.

– Думите му бяха насо­чени към напрегнатата си­туация около бежанците в Брюксел, а се оказаха и пророчески, защото не­посредствено след тях се случи и атентата там.

– Така се получи наистина. Но Павката никога не си е спестявал каквото мисли. Не е играл някакви игри. По­чтен човек беше и позицията му беше същата. Каза това, което мисли. Защо да не го пусна, това се оказаха и по­следните му думи… Но Пав­ката беше и много сетивен човек, явно някъде дълбоко в себе си е предусещал, че ще се случи нещо лошо, и за жалост наистина стана така. Павката защитаваше ревностно позициите си. Но не така – глупаво, тъпо, а аргументирано. Беше доста интелигентен човек. В този момент, когато трябваше да реша дали да пусна записа с гостуването му в предаването или не, се почувствах длъжна да направя позицията му обществено достояние. Той в много неща беше прав и атентатите в Брюксел го доказаха! Толкова ми е трудно дори да говоря, защото аз още не мога да приема тази загуба. Много ще ми липсва.

– Доколкото знам, се е грижел за здравето си, пиел е хапчета…

– Сърдечният арест (точната диагноза, причинила смъртта на Чернев – б.р.) е нещо, което може всекиго да изненада, в каквото и здравословно състояние да се намира. Грижеше се за здравето си, разбира се.

Павката даже беше започнал и да отслабва. Той беше човек, който винаги помагаше.

– Проблеми със здравето съвсем наскоро имаше и ти – наложило се е даже да влезеш в болница. Защо?

– Ще ти кажа, че за целия април месец нямам нито един свободен ден! Радвам се, че май месец поне има доста празници и ще имам някаква почивка. Абсолютно си давам сметка, че работата не е всичко на този свят, но при нас просто е така – дойде ли лятото, нямаме никаква работа, а работим плътно от септември до края на юни. И понякога наистина става нанагорно. Получих някаква вирусна инфекция, която не съм лекувала качествено, когато е трябвало, заради представления, турнета, записи. Не си обърнах внимание, хем знаех добре какви могат да бъдат последствията… В един момент инфекцията се усложни и ме събори. Наложи се да полежа в болница, бях страшно изтощена. Затова апелирам, когато човек се разболее, просто трябва да спре за ден, за два, иначе ще се наложи да спре по начина, по който се случи с мен. Тялото в един момент ти казва: „Дотук съм, оправяй се!”. Но сега вече си знам – имам си обица на ухото. За щастие овладяха ситуацията. Получих усложнения от вирус, който си отвори пътя на бактериалната инфекция.

– Андрей сигурно е бил плътно до теб, защото той е от крайно притеснителните мъже, които почти блокират за външния свят, когато с жена му има някакъв проблем?

– О, да! Абсолютно така се получава. Вярно е, много съм му благодарна… но пък и какво значи „благодарна”. Аз бих направила абсолютно същото за него. За него суетата дори е някаква много далечна, непозната дума. Андрей не е от хората, които могат така лесно да се променят. Не го очаквай нито от него, нито от мен (смее се).

– А има ли страх от гафове в ефир?

– Ооо, аз правя хиляди гафове в ефир. Не съм водеща, нито пък Андрей. При нас гафовете са просто нещо неизбежно. Но цялото предаване е неформално и някак и гафовете стоят естествено. Нас двамата просто не можеш да ни набуташ в рамка. А публиката, която следи такъв тип предавания, вероятно е доста критична. Най-вероятно забелязват нашите гафове, но се надявам да ги и прощават, защото аз никога не съм твърдяла, че съм водеща, не мога да задавам и много мъдри въпроси с юбилеен глас. Не съм и арбитър.

 Павел-Чернев

Роми я омъжват за Андрей

Ернестина и Андрей вдигат сватба преди 29 години, навръх култовата дата 9 септември, в село Велика. По същото време Андрей снимал „Под игото”, Ернестина пък участвала в няколко представления.

„Така се получи, че това просто бе единственият свободен ден. На 9 септември 1987 г. не се и работеше, така че затова тогава решихме да се оженим – в ритуална зала, за която на­шият брак щеше да бъде първи“, споделя Шинова.

Любопитна подробност е, че вторият брак, след техния, бил на брата на Андрей, който е дърворезбар. „И между другото, доколкото разбрах – и други хора са се женили там и от всички тях досега никой не се е развел”, добавя с усмивка актрисата.

Преобладаваща част от гостите им били роми. „Там имаше много роми и някак си Андрей много бързо се вписа в техните понятия за мъжественост. А на мен много ми се радваха – непрекъснато ходеха след мен и викаха: „Ей, каква хубава бул­ка!”, а аз една русичка, бяла, с лунички, ужас!”, смее се Ерна.

Източник: в-к Шоу

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук