ЗВЕЗДИ СЕЛЯНИ – КОИ СА ЗВЕЗДИТЕ – БЪЛГАРСКИ, КОИТО ОБИЧАТ ДА ЖИВЕЯТ НА СЕЛО И ЖИВЕЯТ НА СЕЛО !

0
2132

Звездите се превърнаха в отшелници.

Нова мода завладя родните звезди. След като по времето на комунизма всеки драпаше със зъби и нокти за апартамент в София, популярните лица масово взеха да се връщат на село. Далеч от мръсотията на големия град актьори и певци отново намират вдъхновение и спокойствие.

Един от първите ак­тьори, който се пресели в провинцията, бе Юри Ангелов. Звездата от сери­ала „Седем часа разлика” избрал да се премести в странджанското село Фазаново, поставено като миниатюрна точица върху картата на България, ко­гато бил едва 30-годишен. Случайно открил селцето и моментално решил, че това е неговото кътче под слънцето. Тогава Фазаново още дори го ня­мало на картата. Юри го издирил след доста проучвателни пътувания, но веднъж стъпил на мястото, усе­тил енергията, която му липс­вала. По това време актьорът бил звезда на Народния театър, но от напрежение и непрекъсната работа се чувствал слаб и болен, напълно изчерпан. След като сложил черта на популярността и София, отново разбрал какво е да си жив.

„Актьорите постоянно са пред огледалото в гримьорната, а огледалото те вика да се оглеждаш и да се харесваш. Всеки път различен, според ролята. Но кой си ти всъщност? Може и да се разминеш със себе си. Затова човек трябва да се усети навреме и да се измъкне. Имах необ­ходимост да остана насаме със себе си”, обяснява Юри под ореха в двора си.

Случайно купил къщата си от внука на последната нестинарка – баба Нуна, и тук създал своето убежище. Сега в него отглежда какво ли не, но гордостта му е магарето му и голямото орехово дърво в двора. То е посадено точно в годината на неговото раждане и Распутин от „Седем часа разлика” вярва, че това не е случайно.

Сред звездите от сери­алите, за които столицата се е превърнала в непри­влекателно място за живот, е и Ники Сотиров. Актьорът е намерил своя земен рай на около 20 км от София. Селото се казва Кладница и в него се радва на спокой­ствие заедно с любимата си Анна Каридова. Историята на къщата, която двамата обитават, е крайно любо­питна. Тя е на два етажа и доскоро принадлежала само на бившия техниче­ски директор на Кукления театър Кирил Захариев. От няколко години обаче долният етаж е на услугите на Ники. Той го спечелил от приятеля си на партия покер.

„Тази къща е нашето спасение. Идвам тук, за да медитирам и да си мълча с Кирчо и Анна. Това ме балансира, защото аз, като всеки мим, говоря адски много в живота. Наричаме къщата „Страната „Прави каквото щеш”. Тук си правим концерти, плене­ри, ама спонтанни, не ги организираме. Киро тухла по тухла направи от тази къща пространство, което ни пази от простотията, чалгата, завистта и прочие неща, сред които живеем в града. Тук се чувствам истински и близо до Бога”, споделя Ники, който в Со­фия живее в тризонет в цен­търа. Все по-рядко обаче се прибирал в него, а когато нямал изяви, предпочитал да е в отшелническия си имот.13

Легендата Йосиф Сърчаджиев пък е намерил не само свобода и спокой­ствие в своя дом далеч от столицата, но и е закрепил здравето си. От известно време актьорът се е преместил в с. Кирчево, чието старо име е Помашка Лешница. То е на цели 110 км от София, а зимата е истински планински рай. Снегът достига 40 см, но това не плаши актьора, който след преживения преди години инсулт се чувства най-добре в ти­шината и прохладата на Балкана. Когато пък му се наложи да участва в представление, актьорът съвсем покорно си хваща автобус от най-близкия град и подремва блажено преди репетиции.

„София ми липсва твърде рядко. Най-вече когато усе­тя, че има някакви странни неща в тоя град, някакво движение на хората. На­слаждавам се на връзките с нови, необикновени хора. Разбира се, ако нямам работата с театъра, няма да имам и сериозна при­чина да стоя в столицата”, споделя актьорът.

Единственият недостатък на малкото населено място, в което живеел, бил, че ня­мало къде да кара колело. В цяло Кирчево имало едва една асфалтирана улица на кръст. Затова Сърчаджиев подарил велосипеда си на едно от селските момчета, та да може поне то да му се радва.

Ако любовта е причина човек да се заточи в провинцията, то актьорът и режисьор Максим Генчев вероятно е най-щастливият отшелник у нас. Заради многообичната си жена Деси той загърбва луксоз­на кооперация в софийски квартал и заживява по-близо до красотата на планината в Елин Пелин. Двамата се местят в къщата на жена му, а новото хоби на режисьора става благоустройството на дома му. Популярният с образа на Кирил Коцев от „Седем часа разлика” актьор споделя, че чак през последните години научил, че най-важното е уважението към семейното огнище и искал да предаде това знание и на децата си.Иван-Иванов1

Легендата на соцкиното Иван Иванов също е из­бягал от мръсотията на големия град и предишната си слава в панагюрското село Обо­рище. В него звездата от „Всичко е любов” от дълги години върти „Дом за отдих и култура”. Този шеговит надпис актьорът е закичил на вратата на своя втори дом, който открива преди около 10 лета. По онова време има сериозен проблем със зъбите и се подлага на няколко интервенции. Иванов си взема сбогом със столицата и клюките по свой адрес и заминава на по-тихо и чисто място. Намира селцето Оборище и се влюбва в него. С днешна дата актьорът се е посветил на поезията и прозата. Избягва да говори за битовизми, а добровол­ното му отшелничество го зарежда със сили да твори собствени произведения.

Не само старото поколе­ние звезди обаче бяга на село. Звездата от кримката на БНТ „Под прикритие” Александър Сано също мечтае за свое кътче далеч от София.14

Актьорът, ста­нал известен с ролята си на Здравко Косъма, си е харесал китен парцел, в който се надява след няколко години да има истински дом. Мястото е на около 15 километра от столица­та в подножието на Стара планина. Преди години майка му купила терена, за да си построи вила, но така и не бил започнат никакъв строеж. За него липсвали пари, а след ролята си в сериала на БНТ Сано вече се радвал на добри доходи.

„В момента, в който съм готов, ще започна строежа. Какво значи да си купиш кутийка в някакво блокче на спорно хубаво място в града при 1200 евро на квадрат? Това никога няма да го направя. За тези пари такава брутална къща ще си построя, че просто ти е бедна фантазията. Ще бъде на два етажа, но не квадратна, ориентирана в определена посока… Не мога да я опиша, просто трябва да се види. Първото нещо, което ще ти мине през ума, ще е колко е красива”, обяснява плано­вете си Косъма.15

Писателят Георги Дана­илов избира родопското село Ковачевица за свой дом, без да е подтикнат от душевни терзания и здра­вословни проблеми.Той се влюбва в това място преди 20 години. За драматурга и литератор родопското кътче е къс от рая. С много любов той започва да ремонтира новата си къща, за да я превърне в истински дом. С годините толкова се привързва към мястото, че местните хора го титулуват Главния шаман на селото. За мнозина обаче Георги е и човекът, докарал родни кинаджии в Ковачевица, за да си починат или пък за да снимат филми.

Комшийка му е шефката на Нова телевизия Силва Зурлева, която обитава съседната къща. Тя ходи почти всеки уикенд в Ковачевица с мъжа си и дъщеря си Мила.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук