ИЗВЪНРЕДНО В ДЕЙЛИ ПРЕС! Съд решава да отстрани ли окончателно от длъжност Десислава Иванчева и Биляна Петрова

0
21963
Снимка: Информационна агенция "Дейли Прес"

Апелативният специализиран съд в София ще решава днес да бъдат ли отстранени окончателно от длъжност кметицата на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. Заедно с бившия районен кмет Петко Дюлгеров те вече повече от месец са в ареста по обвинение в искане и получаване на подкуп. 

Прокуратурата поиска временното прекратяване на правомощията им, след като стана ясно, че от килията си в националното следствие Иванчева е издала заповед за уволнението на заместник-кмета на „Младост“ Румен Русев, който е един от основните свидетели срещу нея. Във факта, че иска да управлява общината, макар и „под стража“, прокуратурата видя опасен прецедент, но и предупреждение към свидетелствалите срещу нея хора от общинската администрация.

Наблюдаващите прокурори разчетоха в уволнението на Русев опит да бъде притиснат, за да оттегли показанията си.

Иванчева обаче твърди, че кадровите ѝ решения са в синхрон със закона, а действията на прокуратурата целели „политическото ѝ унищожение“.

Същата е позицията и на заместничката ѝ.

За Биляна Петрова държавното обвинение не разполага с конкретни документи, но има подозрение, че уволнението на Русев целяло тя да бъде назначена от Десислава Иванчева – пак от ареста, за изпълняващ длъжността кмет на „Младост“. И така Иванчева, макар с обвинение в подкуп, да продължи фактически да управлява столичния район. Петрова е сочена за съучастник на Иванчева в изнудването на бизнесмена Александър Ваклин.

Очаква се днес Столичният общински съвет (СОС) да обсъжда за втори път кой да заеме мястото на Десислава Иванчева като кмет на район „Младост”.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ДЕЙЛИ ПРЕС! 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук