ИЗВЪНРЕДНО! Иван Гешев ексклузивно пред DAILYPRESS-bg.com! : Ще направим всичко възможно, за да защитим свидетелите по делото за престъпната група на Димитър Желязков

Въпросите на Информационна агенция "Дейли Прес" към зам. главният прокурор Иван Гешев!

0
5150
Снимка: БТА

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

Ще направим всичко възможно, за да защитим свидетелите по делото за организираната престъпна група на Димитър Желязков. Това каза по време на брифинг заместник главният прокурор Иван Гешев след запитване на агенция „Дейли Прес“.

На въпрос от страна на „Дейли Прес“ дали смята, че свидетелите по делото ще се откажат от показанията си, Гешев отговори: „Това са предположения. Обстановката в Бургас мога да кажа, че е неприятна. Но тя е неприятна от дълго време. Ние ще направим всичко възможно да защитим свидетелите – това е факт. Специализираната прокуратура го е правила и ще продължи да го прави“.

На въпрос от журналист на Агенция „Дейли Прес“ дали след задържането на организираната престъпна група свидетелите са се увеличили, Гешев отговори: „Доколкото имам информация – да, но това е стандартна ситуация в България. Обикновено като се задържи някое лице, се появяват много свидетели. Но отчитаме, че е нормално да има притеснение у хора, които живеят и развиват бизнес там. Мога да гарантирам, че държавата и Специализираната прокуратура ще направят всичко, за да защитят тези хора и да стигнем до обективната истина. Ще се постараем максимално бързо да внесем делото в Специализирания наказателен съд и вече той ще прецени за кои лица има доказателства и за кои – не“. 

Гешев уточни, че това е организация, която излъчва много страх. „Има сериозна мрежа от сътрудници, високо ниво на конспиративност и хора, които многократно са преминали през българската правосъдна система и знаят как функционира тя. Тоест, с такъв тип хора е трудно да се работи. Не мисля, че на друго място по света работата става по различен начин – в Америка работят с години по сериозни групи, докато стигнат до някакъв реален резултат – и то не две години, а за доста по-сериозен период от време. Оттук нататък въпросът е как ще станат нещата с доказателствената част“, обясни той.

Гешев изказа благодарност на всички служители, които по думите му денонощно работят по случая.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук