ИЗВЪНРЕДНО В ДЕЙЛИ ПРЕС TV! Корнелия Нинова: ГЕРБ се отказаха от прегледа на прехода, но ние не сме и внасяме досието за приватизацията на ЧЕЗ в прокуратурата (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)

0
9890

Имаме досието за приватизацията на ЧЕЗ и то заминава в прокуратурата. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на Агенция „Дейли Прес“.

 „Спомняте си, че скоро си говорихме за преглед на прехода, за грабежа на прехода, за приватизациите на прехода. ГЕРБ го поиска и ГЕРБ се отказа, но ние не се отказахме. Поисках от всички български институции досиетата на приватизацията на прехода и ги получих“, каза Нинова и показа досието на приватизацията на ЧЕЗ.

Лидерът на БСП обясни, че когато се приватизира 67 % от Симеон Сакскобурготски, а не от БСП, се приема стратегия от Министерски съвет за приватизацията. „Тя не е променяна и в тази стратегия пише, че 33 % се запазват, за да може държавата да има възможност за контрол и надзор над дейността на дружеството, както и гаранция за това, че приватизираните дружества ще упражняват дейността си в синхрон с обществения интерес“, посочи Нинова. Лидерът на БСП обясни, че във връзка с въпросите, свързани с бъдеща продажба на остатъчен държавен дял в стратегията се казва: „основна причина за запазване на държавен дял от Симеон Сакскобурготски е да продължи държавата да упражнява приемлива степен на защита на държавните интереси чрез участие в органите на управление на дружеството“. „Питам г-н Борисов, нарушил ли е стратегията за приватизация като продаде остатъчния 33-процентен дял? Нарушил ли е държавният интерес, когато през 2011 г. той продаде 33 %. При какви услови е продаден? Има ли в договорите за продажба на ЧЕЗ условие, че купувачът ЧЕЗ, ако тръгне някой ден да си продава акциите трябва да уведоми писмено, предварително, с точен срок – продавача – т.е. българската държава“, коментира Нинова.

По думите й твърдението на Борисов, че не знае за тази продажба или е невярно, или ЧЕЗ не са си изпълнили условията по договора да уведомят предварително и писмено българската държава, че ще продават. „Ние смятам, че Бойко Борисов е знаел и че е в основата на тази сделка. Изпълнявайки желанието на ГЕРБ да ревизираме прехода, да видим кой какво е правил, кой как е нарушил обществения интерес и да има справедливост към българския народ“, каза Нинова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук