Картини менте заляха пазара

0
3054

Половината творби на класици в момента са фалшификати, най-фабрикувани са Златю Бояджиев, Давид Перец, Цанко Лавренов и Никола Танев

Поне половината картини на арт паза­ра, излезли изпод четката на класи­ците, са фалшиви. За това алармират изкуствоведи и търговци, притеснени от невъобразимия ръст на ментета. Най-чести­те измами са с платна на Златю Бояджиев, Никола Танев, Владимир Димитров – Май­стора, Давид Перец, Генко Генков, Цанко Лавренов. В листата с ментета влизат и акварели на Димитър Казаков – Нерон, както и творби на редки художници.

Така преди години в арт-средите се завърта карти­ната „Зима“ на живописе­ца от началото на XX век Никола Петров. Предло­жили на галерия „Лоранъ“ да я купи, но собственикът й Лаврен Петров не приел. Платното по-късно все пак си намерило собственик срещу 15 000 евро. Чове­кът не се радвал дълго на придобивката си, защото в един момент се усъмнил, направил проверка и уста­новил, че е фалшиво. След куп разправии успял да си върне парите от продавача.

„Въпреки че се разрази голяма буря и произведе­нието беше компромети­рано, после пак се появи“, връща лентата Петров. В личния му списък с не­желани за продажба от него творби са такива, приписвани на Никола Танев („Карловски двор“), Сирак Скитник („Молеща се“) и абстракция на Георги Божилов – Слона.

Всички тези автори при­състват в каталозите на аукционите, провеждани през последните десет години у нас, като наддаванията за тях често минават 10 000 лева.Фалшификати на Майстора се продават за истински

Според реставратора Емил Чушев, който е и съ­собственик на аукционна къща „Ракурси“, е трудно да се състави топ 5 на най- фалшифицираните автори. „Правени са опити за фал­шификация на абсолютно всички. Виждал съм из­ключително некачествено направени фалшификати на Жорж Папазов. Той е сравнително по-слабо по­знат у нас, но пък е доста скъпо продаван и извън България. Негови картини се купуват от франция и се вкарват у нас“, коментира Чушев и добавя, че колко­то по-скъп е един худож­ник, толкова по-интересен е за фалшифициране. Друг е въпросът кой и доколко може да го направи. Мно­го трудно се фалшифицира Константин Щъркелов, за­щото акварелът е изклю­чително трудна техника. Сбъркаш ли нещо, при него е непоправимо. Зла­тю и Давид Перец се рису­ват лесно, Цанко Лавренов – сравнително лесно, но е трудно да наподобиш Майстора. Маринистите също са сложни, защото трудно пресъздаваш мо­рето“, навлиза в детайли специалистът.

Фалшификаторите оба­че намират цаката и на трудните за наподобява- не художници. Пример е картина, наречена „Моми­че с ябълки“и приписана на четката на Владимир Димитров – Майстора, ко­ято публикуваме. На пръв поглед всичко е негово – и моделът, и колоритът, и мазките. Опитните из­куствоведи обаче знаят, че платното е абсолютно менте, получено по метода копи-пейст. Лицето на мо­мичето е от една картина, фонът от друга, елементи­те от носията – от трета. Преди години обаче тази картина е продадена за сумата от 20 000 евро.

Друго менте на Майстора – „Момиче с круши“, пък е пласирано за 8500 евро. Отнасяйте се с подо­зрение към платна на Златю Бояджиев в голям формат, ако са рисувани след 1951-ва, съ­ветват специа­листите. Тогава живописецът получава тежък инсулт и дясната му половина е парализирана. След няколко години той започва да рисува с лявата си ръка, но оферират ли ви негова късна картина с ви­сочина 150-200 см, бъдете нащрек – няма как скова­ният от болестта художник да се е качил на стълба, за да рисува.

Напоследък на­глостта на фалши­фикаторите стига дотам, че посягат и на живи художници. Светлин Русев разказа преди вре­ме, че се натъкнал на свой фалшификат. Циркулират и ментета на Енчо Пиронков и Николай Майсторов.

„Никак не е трудно една картина да бъде снабде­на с истински документи. Няма достатъчно ниво на експертиза и култура на познание у всички учас­тници на пазара. В пове­чето случаи експертите са хора, които са се закачи­ли за някъде и защитават собствения си интерес да изкарат някакви пари. Не мислят за интереса на клиента“, категоричен е Лаврен Петров.

Източник: в-к Уикенд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук