Кметът на Галиче тръгва като шеф на СИК

0
2297

Ценко Чоков нашумява в началото на 90-те години на миналия век като един от местните представители на силовата групировка СИК. Другите двама, които дейст­ват заедно с него, са бра­тята Мехти Касъмов и Сали Касъмов. Чоков работи за­едно с тях и до днес, както и с техните синове. От мутренските години на силово­то застраховане са останали и навиците на Ценко Чоков да носи тежки златни ланци и екстравагантно облекло, типично за борците, преди да се преквалифицират като бизнесмени.

След мутренските години, когато успява да заграби хи­ляди декари земя, Ценко Чо­ков става земеделец. В съ­щото време обаче има и по­литически амбиции. За пър­ви път се явява на избори през 1991 година от листата на СДС, но не успява да спечели. Прави го през 1995 г. като кандидат на БЗНС на Мозер. Веднага след като влиза в кметството, развява знамената на СИК – така, както днес е окичил Галиче с предизборните си плакати. Още тогава е криминално проявен и месеци преди изборите участва в престрелка с местни младежи. Еди­ният е тежко ранен и едва оцелява.

Като кмет се прочува през 1997 г., когато връзва крадци на стълб в центъра на Галиче и ги полива със студена вода посред зима.

След това несменяемият кмет е издиган и от други партии, които го подкрепят, като в същото време ус­пява да завземе сгради, ТКЗС-та и още земеделска земя. През 2007 г. печели с подкрепата на ГЕРБ, а от2011 е под кри­лото на ДПС.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук