Контролирано изпускат вода от три от големите питейни язовири

0
2648
Снимка: БГНЕС

Деветте най-големи язовира за питейно-битово водоснабдяване, стопанисвани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) чрез ВиК операторите, са в добро състояние.

От пресслужбата на регионалното министерство информираха, че стените и съоръженията на деветте големи язовира за питейно-битово водоснабдяване са в добро експлоатационно състояние.

С цел превантивно освобождаване на обем контролирано се изпускат язовирите „Христо Смирнески“, „Ново Паничарево“ и „Студена“.

Изпускането е със стойности под допустимите за съответното съоръжение. Нивата в тях, както и в останалите язовири – „Среченска бара“, „Боровица“, „Камчия“, „Ясна Поляна“, „Йовковци“ и „Асеновец“, се поддържат в съответствие с подадения от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) одобрен месечен график.

Количествата в последните шест язовира са в рамките на общия им обем и те не се изпускат.

За осигуряване на необходимата проводимост речните легла до 500 метра след язовирните стени са почистени.

Междувременно в цялата община Тетевен е обявено бедствено положениезаради проливните дъждове. По данни на областния управител на Ловеч при бедствието има и загинал човек.

Най-пострадали са селата Градешница и Глогово.

На територията на общината са получени 15 сигнала за наводнени приземни етажи. Към дежурната част на пожарните служби в Тетевен и Ловеч са получени сигнали и за наводнени пътни участъци, паднали дървета и клони.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук