Медийният регулатор тепърва ще обсъжда как да реагира на средния пръст на Кошлуков

0
17565
Емил Кошлуков на изслушването пред СЕМ при кандидатстването му за генерален директор на БНТ

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще обсъжда утре дали с поведението си програмният директор на Канал 1 на БНТ и водещ на обзорното предаване „Още от деня“ Емил Кошлуков, който в петък показа на два пъти в ефира на обществената телевизия среден пръст, е нарушил Закона за радио и телевизия и дали да му наложи санкция. 

Глоба от 3 хил. до 15 хил. лв.

На заседание утре членовете на съвета ще изслушат доклад на експерт за петъчното издание на предаването „Още от деня“ и ще преценят как да действат, каза Владимирова. Тя уточни, че евентуалната санкция би била глоба за БНТ, чийто размер ще зависи от констатираното нарушение. Ако регулаторът прецени, че става дума за нарушаване на добрите нрави, глобата по закон е между 3 хил. и 15 хил. лв.

Окончателното решение ще отнеме време, се разбра от думите на София Владимирова. По процедура, ако се стигне до съставяне на акт, той ще бъде изпратен на БНТ, за да се чуе и тяхната гледна точка, и на базата на това на следващо заседание СЕМ ще гласува да има ли санкция и каква да е тя.

Общественият съвет на БНТ без коментар.

До момента казусът не е коментиран и от новия обществен съвет на БНТ, сформиран в края на януари. Основната задача на консултативния орган е да подпомага изпълнението на обществените функции на телевизията. „Дневник“ не успя да се свърже с председателя на съвета Боян Биолчев. Заместникът му Хилда Казасян пък обясни, че е в чужбина и ще може да коментира, след като се върне и се запознае в детайли с казуса.

В събота шефът на дирекция „Новини и актуални предавания“ Уляна Пръмова коментира, че Емил Кошлуков е показал среден пръст, защото бил силно афектиран. Ден по-късно по време на протест с искане за оставката му БНТ обяви, че водещият ще бъде наказан и ще се извини за държанието си в ефир.

Подписката за оставка продължава.

Вторият скандал, в който името на Емил Кошлуков е замесено в рамките на две седмици, даде нов тласък и на подписката с искане за оставката му в специализирания сайт peticiq.com. Тя тръгна на 24 януари, дни след като от предаването „Денят започва с култура“ се оплакаха от натиск от страна на програмния директор на Канал 1 какви въпроси да се задават на гостите и как те да бъдат представяни.

Към 17 ч. днес в подписката са се включили над 1000 души, като повече от 400 от тях са регистрирани от петък насам. Вчера пред БНТ имаше протест с искане за оставката на Кошлуков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук