Над 4000 кукери дрънкат чанове до тъмно пред кметство

0
543

Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите” се провежда под патронажа на кмета на общината Апостол Апостолов

Над 4000 маскирани мъже, жени и деца ще танцуват за здраве и прогонване на злото до тъмно пред кметството в град Симитли. Уникалното кукерско шоу ще се проведе за 13-ти пореден път следващата събота, 16 януари. Ще участват рекорден брой групи от цялата страна и съседна Македония. Те ще дефилират за първи път на площад „Септември” пред сградата на общината, тъй като стадионът доскоро бе в ремонт и тревата е много крехка, ще бъде съсипана от сурвакарите. Миналата година фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите” спечели трето място в конкурс на фестивалите.

8 са групите от община Симитли, ще покажат магията на древната традиция още 25 гостуващи групи. Девет от тях идват за първи път на шоуто в града. Празникът ще събере над 5000 зрители, пред погледите им кукери и сурвакари ще направят дефиле по главната улица под училището и ще се представят на градския площад.

Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите” се провежда под патронажа на кмета на общината Апостол Апостолов, който е и основен инициатор за създаването на маскарадните игри и утвърждаването на проявата през годините. „За хората в нашата община да си кукер е призвание. Традицията се пренася от деди и бащи на внуци и синове. Добрата новина е, че на площада има осветление, така че всеки ще може да покаже най-доброто от себе си. Не е проблем фестивалът да продължи и до късните и тъмни часове на деня. Жури ще оценява изпълненията на сурвакарите, предвидени са много атрактивни награди за най-добрите”, заяви градоначалникът на Симитли./Кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук