НАЙ-ГОЛЕМИТЕ РЕЗИЛИ И СКАНДАЛИ ОТ ПРЕДАВАНЕТО СЪДЕБЕН СПОР – ДРАСТИЧНИТЕ СЛУЧАИ САМО В ДЕЙЛИ ПРЕС!

0
3116

„Господин млад меринджей, 24 се определяш ти”, крещи разгневена ромка към бившия си зет и налита на бой.

Напоследък това е една от най-употребяваните фрази в социалните мрежи, а определението „млад меринджей” – ще рече „млад мениджър”, навлезе трайно в разговорния език на градската интелигенция с чувство за хумор.

Ромската реплика излиза в тв ефира сравнително отдавна – тя е част от репортаж в предаването „Съдебен спор” по Нова тв, излъчено на 9 март 2013 г. Не се знае какво има предвид жената, става ясно само, че приема думата „мениджър” за обидна, изричайки я по своя си начин.28

Зорките уши на „Господари на ефира” я чуват и веднага я пускат отново по телевизията. От там видеото се качва в ютюб и започва своя втори живот, като превръща в знаменитости и репортера Жоро Игнатов, и ромите, които се карат помежду си.

Видеоклипове от предаването се качват в мрежата на фона на всякаква музика от кючеци до хаус. „Млад меринджей” дори се появи като надпис на протестите и върху безалкохолна напитка.

Материалът за „Съдебен спор” се прави от Жоро Игнатов, който е не само репортер, но и главен редактор, и сценарист в предаването. Има и втора професия – той е действащ адвокат.

Въпросния репортаж Жоро прави на връщане от Варна, където имал други снимки. Извикал го Янко Радев от село Градинарово, защото бившата му съпруга не му позволявала да вижда детето си. Екипът обаче попада на тъщата Катя Иванова и съпруга Свилен, опитващ се през повечето време да озапти половинката си.

„Участниците бяха като от филм на Кустурица”, смее се Жоро. Изобщо не е предполагал, че това издание на предаването ще предизвика чак такъв интерес, защото е правил още много подобни материали.29

„Ищците” сами го търсят, не ги разделя на прослойки. Към него се обръщат зрители с проблеми, с различно социално положение и на всякакви възрасти. Когато тръгва на снимки, никога не предупреждава ответната страна. Идеята е хората да бъдат непринудени и истински. Игнатов има нюх към интересните истории, а и работи професионално – гони целта до последно. „Често ме блъскат, плюят, удрят и какво ли не. В историята с младия меринджей ми идваше да ритам от смях, но съм се научил да се владея. За да се разберем обаче, трябваше да вляза в нейната стилистика, използвайки същите думи”, разказва той.

Често след поредния репортаж си казва, че повече няма с какво да го изненадат и все се намира някой да го опровергае при следващи снимки. Видял е какво ли не – две сестри се карали като освирепели кучета с баща си заради изчезнали носни кърпички, които в някои райони на страната се дават като дар по сватбите. В друг случай някакви жени му се обадили от Стара Загора, че полицаи им взели децата. Когато отива на място, вижда страшна мизерия.30

Хората живеели насред полето и нощували под найлони. „Казах им, че нямат условия за гледане на деца и ги попитах с какво ги хранят. Отвърнаха, че им дават кърма, в този момент една от жените си извади гърдата и за да ми покаже, взе да ме пръска с кърма”,
припомня си журналистът. Запазил самообладание, а след това, както и след много други случаи, започва да се трие със спирт и мокри кърпички, защото, както сам признава, е много гнуслив.

Не всички истории са толкова безобидни. При спор за селски имот между двама братовчеди единият се появява пиян с голям нож в ръка и тръгва към репортера. Намират се в тясно преддверие и Жоро няма накъде да мърда. „Операторът искаше да остави камерата, за да ми помогне. Казах му да снима, дори и този да ме направи на саздърма. В такива моменти ми се качва адреналинът и съм готов всячески да се боря. Не отстъпвам”, обяснява Жоро. Въпреки че сега се смее, тогава положението наистина било напечено. Настанала кратка схватка, за щастие му се разминало. От друг случай обаче има белег на ръката.31

В Ботунец се опитвал да разреши спор за кражба на ток и един от участниците извадил пистолет. Дар словото му помогнало да разколебае агресивния тип и накрая онзи прибрал оръжието.

Нагледал се е на нечовечност и непризнателност. Сблъсквал се е с деца, които бият родителите си, и родители, изгонили децата си. Въпреки че за 17 години трудов стаж се е научил да изгражда бариера, която го пази емоционално, все пак се натоварва.

В предаването пресъздават съдебни дела. Решенията нямат задължителна сила, но ползата за героите, които се обръщат за помощ към тях, често пъти е огромна. В ефир се показва как даденият спор би се решил в истински съд, хората научават правата си и какви документи са им нужни, за да постигнат справедливост. Често се случва проблемите да се решат, след като им се даде гласност. Такъв пример са две приятелки от Шумен – едната дала заем от 2000 лв. на другата, без да подписват някакъв документ и без свидетели.

При този казус претенциите на ищцата не биха издържали в съда. След участието им в предаването жената, дала парите, се обадила на екипа да благодари, защото си ги получила обратно. Друга зрителка ги потърсила заради неизплатена заплата. Работила без договор като миячка на чинии. Бившият  работодател склонил да  даде дължимото, за да не става още повече за резил пред цяла България.

Освен благодарности Жоро Игнатов и екипът на предаването вече са свикнали да получават и всякакви заплахи. Герои от техните репортажи, показани в ролята на ответници, както и техни близки, им звънят посред нощ. Пращат им злостни писма. Преди време лекарка ги съдила, но загубила делото.

Страхотно меле се разрази по време на репортаж на „Съдебен спор” от петричкото село Кулата преди дни. Пред камерите на телевизионното предаване роднини на местен мъж започнаха да душат и налагат с юмруци бившата му съпруга, която иска да си вземе издръжката за деветгодишното им дете. Ето как описа предисторията водещата Нана Гладуиш: „Калинка Деведжиева е подала жалба срещу бащата на 9-годишната им дъщеря – Иван Стоянов, за неплащане на издръжка. Екип на „Съдебен спор”, заедно с Калинка, отиде в петричкото село Кулата в опит да се срещне с Иван Стоянов. Повече от час го чакали на улицата. В един момент племенникът му – Георги Илиев, казал, че иска публично да разобличи Калинка и не след дълго започнал да я бие. В побоя се включил и Иван Карадимов, който е обвързан с племенницата на Иван Стоянов – Десислава Илиева. Умишлено споменах имената на всички, защото смятам, че тези хора не трябва да останат анонимни, а да им се потърси спешна наказателна отговорност!”
По време на мелето пострада и екипът на „Съдебен спор”. На фона на плачещо отстрани дете роднините на Иван Стоянов спукаха гумите на репортерската кола и заплашиха с физическа саморазправа главния редактор на предаването Жоро Игнатов. Той на свой ред пък започна да вика полиция.

В края на 2013 г. отец Иван от Нови Хан бе обвинен, че има сексуални връзки с жените от приюта и че зад стените действа „наказателен отряд“ под ръководството на самия свещеник.

В „Съдебен спор“ ищецът Илия Първанов заведе иск срещу отец Иван от Нови хан, твърдейки, че отецът го е изгонил заради кражба. Отец Иван е обвинен в прелюбодейство с жените от приюта. В репортажа преди същинския съдебен процес отец Иван разказа своята версия за обвиненията и се срещна очи в очи с Илия Първанов. Пред камерите се разиграха сцени, непристойни за православна обител. Отец Иван обвини рома, че го е изгонил заради кражби – нещо, което било недопустимо в приюта.32

Свещеникът заяви, че Илия и приятелите му задигнали лаптопа му, синтезатор, фотоапарат, джипиес на колата. На упрек, че отецът имал „наказателен отряд“, който биел провинилите се в приюта, свещеникът се разпали: „Какви ги приказвате! Няма биячи! Пълна измислица! Факти са, че изчезват едни неща от тука. Другото са измислици“.

„Как не те е срам да говориш глупости! Ей сега ще скоча да го набия тоя! Простак!“, не сдържа нервите си отецът и допълни: „Ей сега ще стана и ще ти откъсна главата!“
„Отец Иван, Илия твърди, че тук прелюбодействате с жените от приюта“, репликира го репортерът на предаването.

„Я доведи една от твоите приятелки дали ще може да ми го вдигне на 70 години. Я се махни от тука, бе, циганин! Ще те смачкам, бе! Доведе жена си, тя роди тука, останаха, ядоха, пиха. Как не те е срам, бе! Заслужаваш да ти отрежа главата, не да те бия!“, развика се отец Иван и изгони Илия Първанов.

През юни 2011 г. в рубриката „Съдебен спор” към предаването „Станция Нова” по Нова ТВ, се излъчи шокираща скрита камера, на която се вижда как телевизионерката Васа Ганчева прибира „под масата” 500 лв., за да напише хвалебствена статия за предаването в национален седмичник. Инициатор на капана е главният редактор на „Съдебен Спор” Жоро Игнатов.

ИЗБРАНИ РЕПЛИКИ

Ко? Не! е превърналата се в хит реплика, с която тъстът Свилен отговаря на Жоро Игнатов, без изобщо да знае за какво иде реч. По време на снимките Жоро става обект на атаките на развилнялата се ромка, налага му се да се пази от опитите  да го удари.

Към бившия си зет жената се обръща заплашително: „Вече телевизора ли викаш ти бе, ей?! С телевизора не можеш да ме плашиш”. Малко по-късно налита с думите „ша чупа тоз телевизор”, устремявайки се към камерата.

Сега по улиците непрекъснато някой се обръща към Жоро Игнатов със: „Здрасти, меринджей”, „Ще ти счупя телевизора”, „24 се определяш ти”. Репликите излизат и извън пределите на страната, екипът получава коментари от българи, живеещи по цял свят.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук