Нинова пред Радев: Разбираме отговорността, която се очаква от БСП

0
173

Разбираме отговорността, която се очаква от нас. В момента България се нуждае от работещ парламент и редовно правителство, положихме усилия и в преговорите в експертните групи и в продължаващите разговори между бъдещите коалиционни партньори. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на консултациите при президента.

По думите й във връзка с кризите, които връхлетяха страната, най-важно е да започне веднага работа по приемането на бюджета и хората да не бъдат оставени без подкрепа през зимата. Да гарантираме компенсаторни мерки за увеличените цени, да направим всичко възможно от 1 януари да не се вдига цената на тока за битовите потребители, да се подпомогне икономиката, да се стабилизира здравната система, изброи тя.

БСП винаги е заставала против беззаконието и диктатурата в интерес на огромното мнозинство от хората, а не на малки овластени групи на задкулисието и корупцията и хилядите социалисти го доказаха по време на парламентарните и на президентските избори, каза президентът Румен Радев в началото на срещата.

Той посочи, че назначените от него две служебни правителства са дали възможност за стабилизация и за скъсване с пороците на миналото и изрази надежда това да бъде продължено от ефективно редовно правителство.

Обществото ни е дълбоко разделено социално с растящи неравност и бедност в резултат на порочния управленски модел и се надявам, че ще имате сериозен принос в решаването на тези проблеми. Такива са и очакванията на обществото от БСП и намирам там поле за много работа в новото правителство от страна на БСП, каза Радев.

По думите му изключително важен е и въпросът за законността и справедливостта. Според него проблемът в прокуратурата е и системен, и личностен и попита какво са готови от БСП да предложат за разрешаването му.

За съдебата система Нинова каза, че социалистите са последователни във волята си за промяна. Тя посочи, че проблемът е системен и независимо кой е главен прокурор, би трябвало да се ограничат правомощията му, да се закрият спецсъдът и спецпрокуратурата, да се промени структурата и на КПКОНПИ и др.

Нинова подчерта обаче, че и по редица други въпроси БСП иска да реализира част от дългосрочните си политики през изпълнителната власт, като акцентира на здравеопазването, образованието, социалната политика.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук