Огънят в Баневи затрил документи за НАП и ДАНС

0
1797

Пожарът във вилата на Евгения и Николай Баневи в столичния квартал „Бояна” е трябвало да унищожи важни документи, разкри­ват пред „Уикенд” отлично запознати. Това е една от версиите, по които се прави проверка, след като къщата пламна, но беше угасена за минути.

Сигналът за огъня е подаден в 6,22 часа в понеделник сутринта. На пръв поглед щетите не са кой знае колко впечатляващи – изпе­пелени са 100 кв. метра външна дограма и един телевизор. Опушени са и 400 кв. метра от фасадата на сградата.

Одиозните Баневи оба­че веднага се изкараха жертви на голяма конспирация

Двама маскирани били нахлули в имота им, залели със запалителна течност мебелите и драснали клечката. Това записали охранителните камери, които опасват имота. Назначените от Комсомола милионери, които наскоро лъснаха в офшорки на Бахамите, Сейшелите и в Панама, разбира се, не са били в София, когато става ин­цидентът. По техни думи подпалвачите „очаквали” да са в столичната си ре­зиденция, но те останали в „Русалка“ със скъпи гости.

Версията на пожарната не е толкова драма­тична за огъня. Пламъците са били потушени за минути от изпратени­те три коли.

Въпреки това Евгения Банева не про­пусна да се изкара жертва на правосъди­ето. „Това е пореден опит за покушение срещу нас! Вече не ’ мога да изброя колко пъти са ни атакували, но никой не реагира на жалбите ни. За мен това е тотален отказ от пра­восъдие!” – заяви третата съпруга на приватизатора Николай Банев.

Интересно е обаче дали сградата е застра­хована и какво обез­щетение биха получили собствениците й, питат се мнозина. Този въпрос вероятно ще е един от първите, които ще изясни разследването.

Според източниците ни версията за симулативен пожар е сред първите, по които ще се работи. В момента срещу Баневи върви сериозна провер­ка за пране на пари, изкуствени фалити и източване на над 100 държавни предприятия. Пожарът е „убедителен” аргумент, заради който важни документи, свър­зани с противоречивия им бизнес, никога да не видят бял свят, нито да попаднат в ръцете на Агенцията за следприватизационен контрол, на НАП и ДАНС. Може да се окаже, че „огънят” ги е затрил.

Баневи в момента имат проблеми с ДАНС и СДВР и покрай изнасилването на адвокатката Ева Пете- ва. Младата жена беше изхвърлена от резиден­цията с разкъсани дрехи и множество охлузвания по тялото в нощта на 25 срещу 26 март. В медицинската експертиза, която е направена, дори е за­писано, че има „данни за сексуална интервенция”. Жената тогава разкри, че е поканена на чаша шампанско след делови разговор, а няколко часа по-късно се събудила от крясъците на Евгения Банева и видяла надвесе­ния над себе си Николай, който й биел шамари. Адвокатката каза, че няма спомен какво се е разиграло, но стана ясно, че се срамува да разкаже какво е преживяла.

Разбира се, в полици­ята не изключват и още една версия – палежът действително да е умиш­лен, но за отмъщение, по схемата-око за око, зъб за зъб

Клечката може да е палната от бивши охра­нители на богаташите. От дълго време се разказват легенди за грандоман- ските изцепки на фами­лията над персонала. Хората не само търпят просташкото поведение, но са и без заплати от месеци. Недоволните охранители обаче раз­полагат с ключове от имота и спокойно мргат да влязат в него. Нищо не им пречи чрез огъня да потърсят и материално, и морално удовлетворение за претърпяното.

Нека да припомним, че това не е първият скандал, свързан с имота. Банев, който вече обяви, че ще се кандидатира за президент, понеже е голям баровец, прави ремонт на вилата за над 40 млн. лв. За да не дава обяснения пред да­нъчните за произхода на парите, той обявява дома си за бизнес център! При това управителите на

от които става известно, че основен свидетел срещу Брендо е италианският мафиот Антонио Мелато. Сред пропелите срещу Банев е и довереникът му Радослав Атанасов – Радето, който е получил нова самолич­ност.

Присъдата от 20 години затвор, която е постановена за Брендо от съда в Милано, е обжалвана от адвокатите му пред Върховния съд в Рим. Малко вероятно е обаче Банев да се измъкне с оправдателна присъда.

фирмите му са накарани да подпишат ФИКТИВНИ договори за наем  припомниха пред „Уик-1 енд” бивши служители. I Същата схема е прило-1 жена и за всички скъпи 1 придобивки – леки коли, I самолет и т.н. Те са регистрирани като фирмена собственост или лизингът I им се изплаща от компаниите на олигарха.

Интересна е и схемата, I по която видният деец на ЦК на ДКМС се сдобива с  дома си в Бояна, който има размерите на резиденция на държавен глава. Той е  получен от бизнесмена Красимир Дачев. Негови­ят завод „Свилоза“ има дългове към „Полимери“. Заводът в Девня, някога мощно предприятие, е I доведен до пълна разруха от Банев, но това е друга тема.

Когато Дачев го? компенсира с вилата във Витоша, олигархът прехвърля задължението на бизнесмена към друга своя фирма, въпреки че то е към „Полимери”.  Така Банев се сдобива без пари със скъпия имот в полите на Витоша, а в касата на девненския завод не влиза и една стотинка.

Неотдавна „Уикенд” описа как любимецът на Красимир Премянов се опита да разшири владенията си, като заграби част от земята на киноцентъра. „Ню Бояна филмс” обаче се оказа твърде костелив орех и едра хапка за него. Богаташът, родом от Харманли, беше принуден по най-позорен начин да се прибере в рамките.на това, което е прилапал на гърба на „Полимери”.

Всичко това обаче удобно е „забравено”. Сега Банев се изкарва голяма жертва. „Това е пожар номер 4 срещу нас – заяви кандидат-президентът. Подпалвач явно е добре платена професия и е ненаказана Над 50 жалби сме подали за атаки срещу нас. Тов е свързано и с бизнес ни, и с политиката.” Как обаче да кажат хилядите работници, изхвърлени от заводите, които Банев : взе без пари по време на масовата приватизация и; после наряза на скрап!

Източник: в-к Уикенд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук