Проговаря жена с орязан гръклян

0
1339

Операцията е само 50% от лечението, решаващ е контролът след нея, казва доайенът проф. Георгиев

В 60-годишната си практика като хирург проф. Георги Георгиев е оперирал около 6000 души с рак на гръкляна. Но държи да се знае, че може да оперира всичко в областта на главата и шията.

“Сега има тенденция всеки да е специалист в едно нещо. Един оперира само уши, друг – ларинкс. А аз съм от поколението, за което бе важно да може всичко”, казва той.

83-годишният доайен на българската УНГ хирургия сега е консултант в клиниката към Първа градска болница в София. Продължава да прави най-тежките операции.
“Още като обикновен лекар той беше светило сред колегите си.

Захване ли се да те лекува, не се отказва, каквото и да му струва това – пише на страницата bestdoctors.bg Йорданка Попадийска, пациентка на професора. – Моето лечение продължи години, защото бях осакатена от безотговорен екип лекари в Пловдив.
Златните ръце на д-р Георгиев ми върнаха здравето и радостта.”

Друга пациентка разказва, че благодарение на д-р Георгиев след 6 г. отново диша през носа и устата си. След неуспешна операция на карцином на щитовидната жлеза гласните й струни и трахеята са блокирани. Диша през тръбичка в шията. Животът й е ад, особено нощем, когато се задушава.

След 6 години тичане по здравните пътеки съдбата й се усмихва. Попада на проф. Георгиев и той успява за няколко месеца да възстанови гръкляна и трахеята. Тръбичката става излишна, свалят я и отворът в шията се затваря. Мария все още шепне, но лекарят я уверява, че скоро ще говори нормално.

От пациентите си той изисква да идват на консултации веднъж в месеца, а усетят ли проблем, да му звънят по всяко време.

“Хирургът трябва да е свързан с пациента. Операцията е само 50% от работата, решаващи след това са наблюдението, непрекъснатият контрол.”

При рак съдбоносна е първата година след операцията. Ако няма рецидив, изгледите са добри. Но едва след 5 г. се приема, че човек е оздравял. Професорът съветва да се вслушваме в сигналите на тялото.

“Ако потърсиш помощ в първи или втори стадий на рака, шансовете за излекуване са 90%. Причина за високата смъртност е късното откриване на болестта. В 4-ти стадий, когато има метастази извън гръкляна, шансът вече е 50%.”

Най-голямата отговорност за развитието на рака носи болният, смята д-р Георгиев. Ниската здравна култура изисква държавна политика за агресивна здравна просвета. Много хора, особено по селата, не си обръщат внимание и отиват на лекар, когато вече стане нетърпимо.

“Отговорност носят и личните лекари. Много от тях нямат нужните познания, за да преценят кога да изпратят човека при специалист.
Някои си мислят, че в УНГ правим само операции от сливици. Но и сливиците не са лесни! В България все още има по 3-4 смъртни случая годишно след операции на сливици. Пак заради липсата на следоперативен контрол.”

Само проф. Георгиев е лекар във фамилията си. След като се дипломира през 1956 г., е селски доктор в Алфатар. През 1960 г. става асистент по УНГ в ИСУЛ. Специализира в Швеция от 1968 до 1970 г. и въвежда нови за България методи за опериране – например на слюнчените жлези./168часа

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук