Психиатрии наемат бивши пациенти за санитари

0
919

Психиатрични болници наемат бивши пациенти като санитари. Това показва доклад на Национален превантивен механизъм, представен от омбудсмана Мая Манолова. Причината лечебните заведения да назначават бивши пациенти е липсата на кандидати за позицията, за която служителите получават минимална заплата.

Лекарите в държавните психиатрични болници получават около 750 лв, а  мед. сестрите –  580 лв. „Тези болници са се превърнали в приюти. Има хора с престой от 20 – 30 г. в психиатрична болница, защото близките им не искат да ги приберат.“, заяви омбудсманът Мая Манолова. Тя е категорична, че все още има стигма върху хората с психични проблеми.

„Лекар  ми разказа за пациент, чиито роднини помолили да не става ясно, че роднината им е в психиатрия. Обяснили, че на съседите щели да кажат, че е бил в затвора.“, заяви още  общественият защитник. Данни на неправителствени организации показват, че всеки пети българин поне веднъж е търсил психиатрична помощ. Годишно около 50 000 нашенци са хоспитализирани в психиатрично лечебно заведение./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук