Скандали тресат АБВ! Първанов и Румен Петков наложили силово решението за напускането на властта

0
1345

Слуховете за пророкуваното от АБВ и лидера му Георги Първанов ляво обединение с БСП на президентските избори са не просто силно преувеличени, но и очевидно несъстоятелни, ако се съди по задкулисните събития и в тази партия, и в БСП.

Напусналата управлението и преминала в опозиция АБВ е в тежък вътрешен конфликт заради решението да прекрати подкрепата си за правителството на Бойко Борисов и да изтегли представителите си във властта. Партията де факто е разцепена по оста „управление – опозиция“, а тлеещите в редиците им въглени са на път да подпалят и все още несъстоялото се съдружие с БСП, определено от конгреса ѝ като точка №1 в предстоящия политически период, а именно президентските избори.

Това научи ПИК от няколко отлично информирани източници в редиците и на двете партии.

Решението АБВ да развее бялото знаме във властта било взето само на нивото на председателя на партията Георги Първанов и заместника му Румен Петков. А уговорките за общи действия на вота за държавен глава протекли единствено на лидерско ниво, и то именно след смяната на председателя на столетницата в лицето на Корнелия Нинова и няколко от приближените ѝ избори „майстори“, които я прокараха на лидерския пост.

Самият екссоциален министър и бивш вицепремиер Ивайло Калфин е бил категорично против, както и по-голямата част от ръководството на партията. Той обаче, като дисциплиниран и лоялен член на АБВ, се подчинил на наложеното почти силово решение, зааедно с останалите си колеги на властови позиции в страната. Скандалите на тази почва разтресли АБВ в деня на заседанието на ръководството ѝ преди конгреса, когато Петков обяви в отсъствието на Първанов и Калфин, че партията напуска властта и минава в опозиция.

Самото заседание продължи с час и половина по-дълго от предвиденото, а караниците вътре се чуваха и по коридорите. Хората на Първанов изобщо не възприели кухите аргументи, с които Петков обяви, че се оттеглят от управлението – лошата комуникация с ГЕРБ и формалният повод, че не са били поканени на срещата с партриотите и реформаторите, на която се обсъждаше съдбата на ветото на президента и Изборния кодекс миналата седмица.

Повечето членове на АБВ сочат този повод като формален и неиздържан и твърдят, че оттеглянето им идва ли би се случило, ако на конгреса на БСП ден преди това не е победила Корнелия Нинова. Самият Първанов повтори датата 8 май, когато това се случи, два пъти в речта си, обяснявайки как оттук нататък ще протичат общите им действия на президентските избори с БСП.

Фаткък, че Калфин пък напусна парламента в първия пленарен ден на Народното събрание след конгреса на АБВ е още едно доказателство, че не приема шизофреничната формула да се изявява в опозиция, след като енергично е участвал в управлението. Калфин не е спестил мнението си нито пред премиера, нито пред шефа на парламентарната група на ГЕРБ. И двамата изразиха съжаление, разделяйки се с успешния си министър.

Идеята на ръководствата на АБВ и БСП да се съешват след като дълго се разграничаваха и нападаха, не въодушевява и бесепарите, научи ПИК. Искрите между знакови лица на двете партии на тази почва прехвърчаха и по време на вчерашните дебати за ветото на президента. Депутатът от БСП Драгомир Стойнев се нахвърли върху АБВ заради двойнствената му позиция хем да е напуснала управлението, хем да го подкрепя. На нападките му пък отдогови Кирил Цочев от АБВ, като настоя социалистите да не си измиват ръцете с партията му.

При тези шумни словесни престрелки братската прегръдка между бившите най-вероятно ще удуши идеята за общи действия на левицата на президентските избори. И то при положение, че още не се е стигнало до обсъждане на кандидатури.

След речта на Първанов на конгреса на АБВ няма никакво съмнение, че амбицията му е тази кндидатура да бъде издигната именно от неговата партия, независимо дали ще е на експрезидента или на бившия кандидат за президент с блестящ резултата Ивайло Калфин. Едва ли обаче столетницата ще направи подобен компромис за ренегатите, както ги определят в БСП, защото това може да коства авторитета на Нинова още на старта на лидерската ѝ кариера. И БСП не би преглътнала такова унижение дори в името на някакви си имагинерни леви победи, които всички плакатно вещаят.

Така че още с утрешна дата може да се окаже, че с напускането на властта АБВ стреля в празното пространство на слуки и върза каруцата пред коня, което пък от своя страна обезмисля издигането на самостоятелна кандидатура за президент от тяхна страна, както и перспективата пред парламентарното им бъдеще след следващите избори за Народно събрание./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук