СРЕЩАТА ПУТИН – ТРЪМП! Кой е главният?!

0
1346

Първият разговор на живо между Путин и Тръмп стана сензация в първия ден от срещата на Г-20 в Хамбург. Днес темата „Русия – САЩ“ е една от най-обсъжданите от световните медии, от политици, бизнесмени, обикновени хора. За срещата се говореше още преди тя да се е състояла. Публикуваха се предположения за темите, които ще се обсъждат, а до последно дори външните министри на двете страни не заявяваха официално кога ще се състои историческият разговор. Много анализатори се питаха кой ще вземе превес в дългоочакваната среща – опитният политик Путин или напористият бизнесмен Тръмп.

Западните издания предположиха кои ще са основните теми в разговора – Сирия, Украйна, взаимоотношенията между двете страни. Дори се допусна версията, че Белият дом е готов да разработи нова стратегия за Сирия – че Вашингтон е готов да не настоява за свалянето на Башар Асад, а също да се съгласи на руско военно присъствие в Сирия. „Форин Полиси“ припомни преди срещата как предизборно Тръмп е мечтаел за установи „фантастични отношения“ с Русия, но разгорелият се впоследствие скандал за връзките му с Кремъл разрушиха плановете му.

Журналистите, акредитирани да отразяват срещата на Г-20, бяха готови да следят най-малките детайли, за да не пропуснат нищо от знаменателната среща Путин – Тръмп. Някои отидоха твърде далече, взирайки се дори в букета от бледосин делфиниум с бели орхидеи, поставен на масичката до Путин и Тръмп, и видяха в него символиката на „прохладни отношения при добри намерения“.

И ето най-накрая срещата е факт. Първото ръкостискане между Путин и Тръмп става още преди личната беседа между двамата световни лидери. Тв каналът Си Ен Ен прави опит да анализира настроението на Владимир Путин в момента на появяването му на срещата на Г-20. Журналистите от американската медия виждат в посланието му намерението да покаже „кой е тук главният“. Те отбелязват, че Путин е в добро настроение и разменя няколко реплики с Ангела Меркел на немски.

„Тези двамата разговарят така, сякаш се познават прекрасно. Само половин час преди срещата си с Тръмп Путин показа кой е главният тук“, коментира Си Ен Ен.

„Ако някога се срещнете с Путин, ще бъдете поразени от това, колко добре е информиран той, как прекрасно познава фактите и ще останете с чувството, че той ще надиграе всички на тези срещи“, отбелязва тв водещата на канала Фарид Закария.

Срещата Путин – Тръмп бе официално предвидена за половин час. В крайна сметка тя продължи над два часа. Заради това Путин дори закъсня за срещата с премиера на Япония, заради което му се извини.

Разговорът между двамата лидери се оказва много по-съдържателен от предвижданото. Путин и Тръмп обсъждат търпеливо редица въпроси, които днес коментират световните медии.

„Струва ми се, че руската страна е изключително доволна. Външният министър Сергей Лавров вече даде кратък коментар и се отзова за срещата много позитивно, заявявайки, че това е конструктивен и делови разговор“, коментира кореспондентът на Си Ен Ен Матю Ченс.

Авторитетното издание „Дейли Телеграф“ пуска обзорен материал, озаглавен „Тръмп не се ограничи с едно ръкостискане с Путин“. „Американският президент здраво стисна с две ръце ръката на руския президент, а след това го потупа по рамото – знак за „дружеско отношение“, се казва в материала на британския вестник.

Да, срещата Путин – Тръмп е вече факт. Кой е главният – тълкуват медиите от двете страни на все още съществуващата информационна „барикада“. Самият Тръмп след срещата с Путин публикува на страницата си в Туитър: „Чудесен първи ден на срещата със световните лидери на Г-20 в Хамбург! С нетърпение чакам втория ден!“.

Превод: ПИК 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук