Стокообменът между България и Япония е $163 млн.

0
2868

Стокообменът между България и Япония е $163 млн. Това е крайно недостатъчно съобразно потенциала, който имат двете страни, заяви вицепремиерът Томислав Дончев при официалното откриване на Българо-японски бизнес форум в столичен хотел.

На форума са поканени над 30 японски компании от различни икономически сектори, членове на Японската агенция за външна търговия (ДЖЕТРО).

Организаторите се надяват представителите на японските компании да проучат възможностите за бизнес и инвестиции в България, да посетят производствени бази в София и Пловдив, които са пример за успешен бизнес в страната

Между България и Япония има интензивен културен обем и диалог, каза Дончев, който акцентира, че отношенията между двете страни датират от десетилетия.

„Ние в България знаем, че има неща, които растат по-бавно и се създават по-трудно. Създават се топли емоционални отношения между хората, което е добре, но е и крайно недостатъчно“, отбеляза Дончев и добави, че е важно да помислим как да надградим всичко това и как да постигнем повече.

По думите му, България е страна, известна със своята селскостопанска политика, розово масло, кисело мляко, вино и сирене, реколта и култура. „Всичко това е много малка част от България и вашата визита днес е шанс да научите повече, да разберете повече за останалата част от страната ни“, посочи вицепремиерът Дончев.

Той изрази възхищението си, че иска да види повече японски инвестиции в България. След рестарта на държавата преди три десетилетия, ние успяхме да възстановим клоновете на българската индустрия. България произвежда все повече и повече, но и изнася все повече и повече, отбеляза още Дончев.

По време на форума заместник-министърът на икономиката Александър Манолов и японският посланик в България Н. Пр. Масато Ватанабе подписаха съвместен документ, с който да се създаде нова платформа за делово сътрудничество между двете държави.

След подписването на договора вицепремиерът, коментира, че истинският бизнес се прави между компаниите. Това, което се случва днес е най-важната стъпка, според Дончев. Самият брой и вид на компаниите е обект на предварително съгласуване и те вече имат интерес към България.

Вицепремиерът отбеляза, че профилът на сътрудничество между двете страни е много широк и обхваща хранително-вкусовата промишленост, информационни технологии и други. Той очаква нови инвестиции.

Вицепремиерът заяви категорично, че ако от тук нататък е необходимо допълнително съдействие на правителството, то ще бъде осигурено.

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев заяви, че това събитие днес цели да насърчи стокообмена межди български и японски фирми. Манолев очаква, че с подписването на договора между двете страни, ще се разкрият много възможности за подобряване на бизнес климата в страната, насърчаване на проекти, организиране на бизнес мисии и презентиране на България пред другите държави.

На въпрос какво може да предложи нашата страна на Япония и обратно, Манолев отбеляза, че България се стреми да предложи продукти с висока добавена стойност. Секторите, които произвеждат продукти с висока добавена стойност, са автомобилния сектор, информационните технологии, машиностроене и други.

Зам.-министър Манолев допълни, че конкретният интерес на японските фирми са по отношение на индустриалните зони в България. Според него много по-важно е да се покажат предимствата на България и всичко онова, което предлага по отношение на изключително благоприятна данъчна система, квалифицирани кадри.

Манолев отчете, че през първите три месеца на 2018 г. имаме 48% ръст в сравнение със същия период на миналата година. Идеята е с новия формат от тук нататък да засилим сътрудничеството между двете страни.

Българо-японският бизнес форум е продължение на постигнатите договорености за задълбочаване на икономическото сътрудничество между двете страни по време на официалното посещение на министър-председателя на Япония Шиндзо Абе в България през януари 2018 г. и потвърдени по време на визитата на вицепремиера Дончев в Япония през февруари 2018 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук