Съдът да отмени наредба за категоризиране на културни ценности, искат от ВАП

0
1473

От Върховната административна прокуратура (ВАП) поискаха Върховният административен съд (ВАС) да отмени наредба за категоризиране на недвижими културни ценности, съобщиха от ВАП.

От държавното административно обвинение протестират срещу Наредба № Н-12/21.11.2012 г. С нея се определя реда за идентифициране, деклариране, предоставяне на статут и за определяне на категорията на недвижимите културни ценности, за достъпа и подлежащите на вписване обстоятелства в Националния регистър на недвижимите културни ценности, издадена от министъра на културата.

Причината за атакуването на документа в съда е, че не са били публикувани мотивите към наредбата. В мотивите, съответно доклада, трябва да се посочат целите, финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба, както и очакваните резултати от нейното прилагане. Резултатите могат да бъдат и финансови. В мотивите би трябвало да има и анализ за съответствие с правото на Европейския съюз, но те липсват.

Неспазването на закона е съществено, тъй като пряко рефлектира върху основни начала на административното производство – законност, равенство, достъпност, публичност и прозрачност, последователност и предвидимост, които са описани в чл.4, чл.8, чл.12 и чл.13 от Административнопроцесуалния кодекс, мотивират се от ВАП.

В конкретния случай е допуснато закононарушение, мотивират се от ВАП.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук