Съдят племенника на Киро Японеца за опит за убийство

0
1918

Циганинът и наркобос Георги Петров – Йончо, който е племенник на известния ромски бизнесмен Киро Японеца, официално се сдоби с обвинение за подбудителство за убийство, научи „Уикенд”. Йончо ще бъде съден, че е планирал и организирал стрелбата срещу сина на Японеца – Януш. Целта е била момчето да бъде ликвидирано.
Това бе на косъм да се случи на 2 май миналата година около 16’ч. следобед. Тогава група от 20 мургави типове водени от племенниците на Киро Японеца- Георги Петров и Сотир атакуваха къщата му в квартал „факултета”. Ромският бос лично се обадил до полицията и е съобщил за заплахите към него и семейството му. Малко след това отишъл до районно¬то полицейско управление в столичния квартал „Красна поляна”, за да подаде жалба. С него е бил и големият му син Януш.
През това време хората на Йончо и Сотир напра¬вили опити да прескочат оградата, и то пред погледа на дошлите на място ченгета. Спешно се върнали Японеца и Януш. За да разгони тълпата и спаси фамилията си, известният ром стреля във въздуха със законно притежаван пистолет. Секунди по- късно тъстът на Йончо – Марин Петров отвръща на стрелбата като прострелва два пъти в гърба Януш.
Момчето моментално беше откарано във Военномедицинска академия. След намесата на лекарите животът му беше спасен. Първоначално за едно денонощие беше арестуван Георги Петров. Причината – показания на Японеца, че го е ви¬дял как натиска спусъка срещу детето му. Йончо обаче се оказа невинен и извади алиби. По неговите думи на 2 май около 16 ч. е бил в столичен мол. Получил обаждане, че във „факултета“ бият роднините му. Обадил се на 112 и хукнал натам. Ден след инцидента беше задържан и физическият стрелец Марин Петров.
След направени натривки по ръцете на Марин резултата от тях по категоричен начин доказал, че той е натиснал спусъка срещу Януш.
Впоследствие пред следователи и прокурори циганинът е признал, че роднината му Георги Петров го е накарал да убие сина на Японеца. Това е второто дело, което се води срещу Йончо.
Той е обвинен и че е взимал по 1000 евро от нелегални сирийци, за да им урежда фалшиви документи за престой в Бълга¬рия. Йончо лично взимал парите от чужденците. Това ставало в ресторант „6060”, който се намира на столичния булеварда „Мария Луиза” и е близо до управлението на „Гра¬нична полиция”.
В началото на септември миналата година Георги Петров бе арестуван с обвинение, че организирал нелегални канали за трафик на бежанци. Той контролирал канал през ГКПП „Стразимировци” съвместно с хора на баща¬та на Райко Кръвта – бай Васо, който е подсъдим като поръчител на няколко убийства и в момента е в затвора. Всяка седмица хората на бай Васо и на Георги Петров – Йончо извеждали по около 100 сирийци и афганистанци през граничния пункт на Стразимировци. От страна на Йончо действа Ивайло Асенов, който преди години лежа в затвор в Германия за трафик на хероин.
Преди да се стигне до нелегалното извеждане на бежанците, те били настанявани в къща на улица „Българска морава” в близост до столичния булевард „Тодор Александров”. Все¬ки от бежанците плащал по 10 лева за престой в порутената постройка. За да бъдат извеждани, сирийците плащали по 1000 евро, докато за афганистанците сумата била с 50% по-висока – 2000 евро. Причина за завишената цена на трафик на афганистанци е фактът, че афганистанците получават много по-трудно статут на бежанци в сравнение със сирийците.
Освен с трафик на чужденци племенникът на Киро Японеца има и друг разнообразен бизнес, обхващаш почти цялата гама престъпленията, описани в Наказателния кодекс. Йончо и Сотир се сочат в полицейски разработки като едни от основните играчи на столичния хероинов пазар. Около циганите се навъртали двайсетина други мургавелници, всички до един от кварталите „факултета” и „Красна поляна”.
Други 10 цигани пък били към специална бригада, която осъществява наказателни акции и превземане на нови наркотеритории. Дилъри на ромите все по-често са засичани в из¬вестни столични дискотеки, основно в Студентски град. Една от отличителните им черти е, че под тениските на всеки има ножове
Ченгета разкриха, че лично Сотир и Йончо също участвали в изтезанията над врагове. Става въпрос за рязане на уши, носове, чупене на ръце и садистични сексуални гаври. Според полицаи Георги Петров бил абсолютен монополист на продажбата на хероин и марихуана в най-голямата ромска махала в България „факултета” в София. Там живеят близо 60 000 цигани, от които около 10 000 са наркомани, сочат полицейски данни. Всички те купуват дозите си само и единствено от организацията на Йончо и брат му Сотир. Наркотиците са с отвратително качество, като хероинът е с примеси, за да се изцица максимална печалба. Прости сметки показват, че роднините на Киро Японеца печелят по 5 лв. на всяка доза.
В картотеките на МВР Георги Петров фигурира с регистрации за въоръжен грабеж в особено големи размери, самоуправство и заплаха с убийство. В ъндърграунд средите на Йончо се приписват и няколко убийства, най- вече на дилъри, хванати да мамят.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук