ТЕМАТА НА ДЕЙЛИ ПРЕС! Фандъкова: Най-важната роля в образованието е ролята на учителя (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБЗОР)

Средната възраст на българския учител е над 50 г., тази година 4200 преподаватели излизат в пенсия

0
92293
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес".

Репортер на място: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ – Церемония „Учител на годината“

Средната възраст на българския учител е 51-52 години. Над 4200 преподаватели напускат системата на образованието тази година. Това стана ясно по време на тазгодишната церемония „Учител на годината“. Председателят на учителския синдикат Янка Такева призова кмета на София Йорданка Фандъкова и министъра на образованието Красимир Вълчев да подкрепят разговорите за изпреварващо стимулиране на учителите от началото на следващата учебна година. Учителите се надяват на 18% от 1 октомври, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“ TV.

„Младите хора трябва да бъдат привлечени в образователната система, за да заместят по подобаващ начин пенсиониралите се учители“, твърдят от синдиката.

„Смятам, че министърът на финансите Владислав Горанов и премиерът Бойко Борисов ще се съгласят“, надява се Такева.

Средната брутна заплата за педагогическия персонал е около 1080 лева, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Средната основна заплата, обаче е по-ниска – тя е малко над 800 лева, като върху нея има допълнителни възнаграждения – най-много за прослужено време, зависещо от трудовия стаж. Предвидено е от 1 януари 2019 г. да се увеличат възнагражденията в сферата на образованието. В бюджета за следващата година са заделени 362 млн. лв., припомни Вълчев.

Според него в текущия бюджет не са планирани такива средства, но при добро изпълнение на приходите ще се водят разговори.

Просветният министър изтъкна, че в Наредбата за нормиране и заплащане на труда, се регламентира увеличението на заплатата на учителя три пъти годишно. „Надяваме се, че тази година в резултат на промените процентът върху увеличението на заплатите ще е около 6%.”

Официалната церемония за избор на „Учител на годината” се провежда за 21 път. От 250 учители, включили се в надпреварата, 74 са допуснати за участие в Националния конкурс като авторитетно жури е определило 27 от тях да получат приза „Учител на годината”.

Най-важната роля в образованието е ролята на учителя. Това каза по време на връчването на наградите в конкурса „Учител на годината“ кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Отличават се най –добрите, тези, които задават посоката и примера в едно важно за българското образование време, време на промяна, на реформи, които се правят от вас – учителите“, допълни още столичният кмет.

Фандъкова подчерта, че днес в българското образование протичат реформи, които целят да го направят по-модерно, насочено към професионалното и личностно развитие на децата и към практическите им умения.

„Ние осъзнаваме нашата отговорност да правим средата по-добра както за учениците, така и за учителите“, каза столичният кмет и припомни, че през последните години общината е инвестирала над 360 милиона лева в образователната инфраструктура, в строителство и модернизация на детски градини и училища. В момента се изгражда нова сграда на Първа английска езикова гимназия и 112-то основно училище. Довършва се строителството на нова спортна зала в 149-то училище, строят се три нови детски градини. Предстои и пълна модернизация на 17 училища и детски градини със средства по ОП „Региони в растеж“. Подготвят се проекти за изграждане на четири нови училища и шест нови спортни зали.

„Базата е много важна в процеса на образование, но резултатите на учениците се дължат на учителите, на директорите, които трябва да мотивират своите колеги и да направят атмосферата така, че да има желание и възможност за творческа работа в училището“, каза столичният кмет Фандъкова.

Резултат с изображение за „Учител на годината” 2018

Свързано изображение

Резултат с изображение за „Учител на годината” 2018

Свързано изображение

Свързано изображение

Резултат с изображение за „Учител на годината” 2018

Резултат с изображение за „Учител на годината” 2018

Снимка на Dance Club " Stile".

Снимка на Dance Club " Stile".

Снимка на Радостина Димитрова.

Снимка на Радостина Димитрова.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук