Темата на DAILYPRESS.bg! ЕНП и ГЕРБ се обединиха около борбата с популизма (ОБЗОР)

0
22164
Снимка: Информационна агенция "Дейли Прес".

Европейската народна партия (ЕНП) и ГЕРБ се обединиха около борбата с популизма, който определиха като предизвикателство. Това стана ясно по време на форум, организиран от ЕНП в София под мотото „Европа започва във вашето село/град/регион“ с който ЕНП стартира подготовката за евроизборите.

ЕНП оцени високо работата на правителството на премиера Бойко Борисов и парламентарното мнозинство около ГЕРБ в Народното събрание. Двете формации се обединиха около извода, че кохезионната политика е от изключителна важност както за региона, така и за целия ЕС.

Председателят на ЕНП Жозеф Дол подчерта, че Бойко Борисов се справя прекрасно с председателството на Съвета на ЕС.

Според него е нужно ЕНП да изпълняват обещаното на гражданите, за да спечелят европейските избори през 2019 г. „Да им предложим нещо, което ги защитава. Популистите насърчавоат омразата. Трябва да помогнем на хората да преодолеят страховете си и да предлагаме решения, които са реалистични и справедливи. Имаме дълга да бъдем основната политическа партия, начело на водещите европейски институции. Имаме голяма мощ, но тя предполага и големи отговорности. Успяхме да преминем през финансовата криза чрез чувство за солидарност и отговорност“, допълни той и подчерта, че трябва да говорят ясно и да казват на хората, че е нужно да гласуват, за да има повече шансове за ЕНП, а не да бъдат подлъгвани от посланията на популистите.

Според него голяма част от гражданите вече имат повече доверие в европейските, отколкото в националните институции.

Той бе категоричен, че не бива да оставят Европейския парламент в ръцете на популистите, а да се защитят от всичко, което заплашва ценностите им.

По думите му предизвикателствата са свързани и с бежанците. 

От своя страна българският премиер Бойко Борисов заяви, че е много е трудно да говори след шефа (бел. ред. Жозеф Дол), но подчерта, че няма спор за никой в Европа, включително и за тези, които най-силно „хейтят“ Европа, че това е най-доброто място за живот.

Според него не е случайно, че миграционният поток е към Европа, защото това е най-доброто място за живеене, с най-добрата инфраструктура, иновация, екология, дори абсурдни социални системи.

По думите му всичко най-добро е направено в Европа и няма никакъв спор за това. „Аз съм живял и по времето на Съветския съюз, каква радост беше, когато отидем на запад да видим свят. Това беше нещо нечувано. Аз покрай спорта имах възможност да видя. Разликите бяха колосални. Сега отиваш в Братислава, Прага, Будапеща и между Виена няма разлика – само за 10-15 години“, коментира Бойко Борисов.

Той призова за внимание към това повече националисти и популисти „да не излязат отстрани“ и уточни, че социалистите са системна партия и с тях може да се говори.

Във връзка с миграцията, премиерът подчерта, че хората ще се успокоят само тогава, когато се минава през КПП-та и се проверява всеки един, който идва в Европа.

По думите му България на 100% е решила проблема с мигрантите, но на страната ни проблемът ѝ е откъм Шенген.

За кохезионната политика и многогодишната финансова рамка след „Брекзит“ Борисов коментира, че България ще предложи да се повиши вноската на всички членки на ЕС „по квотата каквато е в момента на база брутен вътрешен продукт“.

Според него изграждането на транспортните коридори през Балканите трябва да стане политическо решение на ЕС, защото в противен случай регионът се обрича на обезлюдяване.

По думите му без европейска перспектива, Балканите могат да станат и „черна дупка“, която да генерира несигурност, нестабилност и тероризъм. 

Председателят на групата на ЕНП в Комитета на регионите Михаел Шнайдер подчерта, че е важно да бъде обновен начинът на правене на политика, като се постави акцент върху новите дигитални инструменти.

Той бе категоричен, че е важно да се върне доверието на хората върху европейския проект, особено преди предстоящите европейски избори през 2019 г. 

Зам.-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов подчерта, че ЕНП е доказала, че може да решава проблемите на Европа и да бъде близко до хората.

Mинистърът на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова подчерта, че бъдещето на Европа минава през стабилността и мира на Западните Балкани.

Според нея решението за излизането на Великобритания от ЕС може би е разтресло ЕС в началото, но в това трябва да се намери и нещо ценно. „Осъзнахме какво значение има Европа за всички нас. Това ще ни обедини и сплоти повече от всякога“, добави тя.

Българският еврокомисар с ресор дигитализация Мария Габриел заяви, че започва инициатива от тази година, чиято цел е да бъде осигурен безплатен безжичен интернет, покриващ около 6000-8000 общини в ЕС.

По думите ѝ цифровизацията е част от всекидневието ни и затова Европа заедно с регионите прави така, че част от процесите да се ускорят. 

Кметът на София и зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова подчерта, че предизборната кампания не започва и не приключва, тъй като са в кампания всеки ден от момента, когато хората им дадат доверие.

Според нея столицата ни е един от най-добрите примери как се използват средствата на ЕК и как те стигат до всеки един човек. 

Зам.-председателят на ЕНП Рафал Чарковски подчерта, че популизмът е отрова, която трови Европа на всички равнища.

Според него ЕС се сблъсква с проблеми и има кризи, но една от най-важните е тази, свързана с популизма. 

Председателят на Национално-либералната партия на Румъния – Людвик Орбан посочи, че завижда на България, че председателстват ЕС точно в момента, но я поздравява за добрата организация.

Според него заплахата от популизма за тях не е нещо значително. „У нас няма мощни популистки партии, има лозунги, които се възприемат от социалистите, които са водещи. Има среди, където се отправят токсични послания, които се възприемат от обществото. Издигат се различни лозунги за суверенитет, които са в разрез с ценностите на ЕС“, допълни той.

Председателят на ЕНП – жени и президент на института „Робърт Шуман“ Дорис Пак изказа възмущението си, че в България социалистите са гласували против Истанбулската конвенция и попита как е възможно това. „Представяте ли си опозицията е съставена от социалисти, но те са против Истанбулската конвенция. Вчера се срещнах с един социалист, бивш премиер, и го попитах как е възможно и той каза, че такова е настроението в страната и искат да свалят правителството на Борисов“, коментира Пак. По думите ѝ без жени няма държава.

Преди началото на форума президентът на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол се срещна с кметовете и председателите на Общински съвети от цялата страна, избрани с листата на ГЕРБ. Дол бе категоричен, че България трябва да е горда с председателството на Съвета на ЕС. „От вчера съм в България и усетих, че социалистите са много завистливи за всичко, което ГЕРБ прави тук. Според мен българските социалисти не съществуват откакто България пое Председателството, защото Бойко е най-успешният шеф в Европа. Единственият начин да се покажат е да говорят за Бойко и какво прави Бойко”, коментира Дол.

Това негово изказване накара лидерът на БСП Корнелия Нинова да реагира през социалната мрежа „Фейсбук“ като му отговори, че то е абсолютно неприемливо, защото разделя обществото и показва незачитане на близо един милион българи, подкрепили „БСП за България“ на последните парламентарни избори.

Тя бе категорична, че не завиждат на ГЕРБ, че страната ни е най-бедната и най-корумпираната в Европа, под вещото ръководство, вече осем години, на приятеля на Дол – Бойко Борисов. „Тревожим се от тези факти. И искаме тази оценка, дадена от ваши авторитетни източници, да се промени, както и да се промени стандартът на живот на нашите сънародници. Приемаме като тъжна шега думите Ви, че българските села се развиват непрекъснато. Отдаваме ги на това, че Вие не сте виждали българско село. Радваме се, че българският министър-председател е „най-успешният шеф в Европа“ и вече е задминал г-жа Меркел и Г-н Макрон, но се питаме защо лидери от Вашето политическо семейство не го оценяват подобаващо и не ни желаят в Шенген и Еврозоната заради корупцията в управлението на този „успешен“ премиер“, заяви Нинова и добави, че от БСП не са чули и оценката на Дол за това, че ГЕРБ са оттеглили Истанбулската конвенция, на която толкова държи.

Нинова попита дали това не е станало и под натиска на българските социалисти, които според него не съществуват, заедно със 70% от българите. „Мълчите и за грандиозния международен скандал, в който ни забърка Вашият приятел Бойко с криминалната продажба на ЧЕЗ, навръх председателството. Не се ли притеснявате и че парите на европейските данъкоплатци потънаха в преградното съоръжение на външната граница на Европа, което се разследва от българската прокуратура“, пише още Нинова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук