Темата на DAILYPRESS.bg! „Обединени патриоти“ остават стабилна коалиция въпреки отказа на вицепремиера Валери Симеонов да се извини на руския патриарх Кирил (ОБЗОР)

0
17281

Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов участва във възпоменателната церемония на Гара Буново, където преди 33 години при терористичен атентат загиват 7 души, а 9 са тежко ранени.

Там Валери Симеонов заяви, че няма да се извини за изказванията си по адрес на руския патриарх Кирил.

По-рано тази седмица вицепремиерът посочи: „Този човек не е слязъл от небесата, от Рая, не е пратеник на Бог. Известен е като цигареният митрополит на Русия. Този хитрец е внесъл безакцизни цигари за 14 млрд. долара, за 4 млрд. долара вино за нуждите на църквата, има частен самолет, часовникът му е 30 хил. И този същият да има наглостта да раздава правосъдие пред българския президент“.

Валери Симеонов каза още, че руският патриарх Кирил е „агент Михайлов, от съветското КГБ“ и „второразрядно съветско ченге“.

Коментарът на Симеонов идва след посещението на руския патриарх Кирил по повод националния празник 3 март и отбелязването на 140 години от Освобождението на България от турско робство.

Руските медии отделиха огромно внимание на посещението на руския патриарх в България. Те акцентираха върху разочарованието на патриарха от начина, по който се интерпретира ролята на страната в освобождението на българския народ. Патриархът присъства на честванията на връх Шипка, срещна се с държавния глава Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

Заедно с българския патриарх Неофит той отслужи и съвместна литургия в катедралния храм „Св. Александър Невски“.

На срещата с премиера патриарх Кирил подчерта, че в Руско-турската освободителна война Русия е била водена от разбирането, че българите са братски, православен народ, а не от политически цели.

А на „Дондуков“ 2 той призова паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България да се съхранява, независимо от политическата конюнктура.

На Гара Буново вицепремиерът Симеонов изтъкна, че когато човек казва истината, няма за какво да се извинява. „Думите ми са били изключително точни, премерени. Даже съм спестил доста факти около личността на Владимир Гундяев, както е името на патриарх Кирил“, заяви той.

По думите на Симеонов управляваща коалиция може да има и без него, защото незаменими хора няма. 

Въпросът дали Валери Симеонов ще се извини на руския патриарх Кирил беше основен в кулоарите на Народното събрание.

След като стана ясно, че вицепремиерът няма да се извини, лидерът на „Атака“ и председател на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров коментира: „Отказът му да се извини за нападките си срещу патриарх Кирил си е негов грях“.

Той посочи, че коалицията може без всеки, не само без Валери Симеонов.

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов изтъкна, че коалицията не е в риск след отказа на Симеонов да се извини на руския патриарх, а това дали да го направи или не е лично негово решение.

Той поясни, че не приема външни фактори да квалифицират институциите ни, но в случая едно е да ги защитиш, а друго да нападаш руския патриарх.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук