Управляващи искат да отрежат заплатите на отсъстващите депутати от БСП

0
8035

ГЕРБ и „Атака“ се замислиха как да променят парламентарния правилник, за да лишат депутатите от БСП от тази една трета от заплатите им, която получават, въпреки че не присъстват на заседания. Депутатите на БСП напуснаха парламента в знак на протест срещу промените в Изборния кодекс миналата седмица. След това заявиха, че няма да се връщат в парламента, а искат предсрочни избори.

 

Ако изпълнят намеренията си, управляващите може да оставят без остатъчната му заплата и депутатът от ДПС Делян Пеевски, който не е идвал в парламента от полагането на клетвата, която му осигурява имунитет.

 

„Ако инициативата на БСП продължи с месеци, задължително в правилника трябва да въведем нови правила за възнагражденията“, каза лидерът на „Обединени патриоти“ в парламента и на „Атака“ Волен Сидеров. Той обясни, че, въпреки че не идват на работа, депутатите от БСП взимат една трета от заплатата си, което е равно на средната за страната заплата (1171 лв. по данни на НСИ – бел. авт.), както и една трета от представителните разходи.

 

Преди Сидеров председателят на правната комисия Данаил Кирилов заяви, че въпросът ще бъде разгледан от правната комисия. Той очаква да се появят извинителни бележки от ръководството на парламентарната група. „Редно е голяма част от разходите да не бъдат покрити и санкциите да бъдат пределно ясни, и да се знае. Ние, като бяхме извън парламента юни и юли месец 2013 г., не получавахме абсолютно нищо от Народното събрание“, добави Кирилов.

 

„Вече имахме такова предложение в срещата си с (председателя на парламента – бел. ред.) Цвета Караянчева на обичайните съвети във вторник. Писмено не сме го представили, но ще го представим. ГЕРБ поискаха няколко дни да помислят и да имат някакви съображения. Няма проблем да изчакаме няколко дни“, каза Сидеров.

 

В момента отсъствията на депутатите се извиняват от председателя на парламентарната им група. Така се извиняват и отсъствията на Делян Пеевски. Извинението на отсъствията от председател на парламентарна група също ще мине през промяна в правилника, каза Сидеров. „Трябва да се променят правилата. Това не е трудно, ще стане бързо“, добави той. „Няма значение от коя партия си, ако не идваш на работа, няма да получаваш пари“, коментира Сидеров. „Които от нашите не са редовни, ще се стреснат при това положение“, смята той.

 

Според Сидеров със сигурност в БСП ще има недоволни депутати, ако им се орежат заплатите. „Вероятно някои от тях разчитат само на това заплащане. Има депутати със свой бизнес, за които не е фатално важно“, обясни Сидеров.

 

Нека да вкарат тези предложения и ще ги обсъдим публично, пред всички към момента правилникът е такъв, длъжни сме да го спазваме, коментира депутатът от ДПС Халил Летифов. „Ама ми се ще и да водим дебат за какво една част от парламента работи по някакъв дневен ред, който не е актуален, а другата част въобще не работи. Това е по-съществен дебат, отколкото за това какво получават народните представители“, добави Летифов. Според него „работата на народните представители и на нас всички е да носим тази отговорност, за която са ни изпратили. И смятам, че ние от ДПС правим точно това. Ние смятаме, че народните представители трябва да работят. И те имат ангажименти не само в парламента, а и извън парламента“. дневник.бг

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук