УСТАНОВЕНО: Над 500 кандидат-пандизчии щъкат на свобода!

0
1010
Снимка: БНР

Над 500 престъпници с ефективни присъди са избегнали правосъдие и се укриват, въпреки че са осъдени на лишаване от свобода или доживотен затвор. Това показва проверка на прокуратурата на данните от първоинстанционните прокуратури. Справката се базира и на данните на около половината от прокуратурите.

Това съобщи на нарочна пресконференция говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с разпореждането на главния прокурор Сотир Цацаров за проверка на всички осъдени на лишаване от свобода и доживотен затвор, които не са задържани за изпълняване на присъдата си.

Арнаудова уточни, че анализът на събраните до сега справки сочи, че лицата, които се укриват от влезлите им в сила присъди са над 500.

Проверката се наложи, след като стана ясно, че убиецът от Нови Искър се е укривал девет години, въпреки присъдата си за педофилия.

Справката не е пълна. Тя трябва да е готова в срок до 2 февруари. До тогава прокуратурите в страната следва да предоставят данните за срочността и ефективността на мерките и действията по привеждане в изпълнение на присъдите.

Припомняме, че главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка относно всички осъдени на лишаване от свобода и доживотен затвор, които не са задържани за изпълняване на присъдата си.

В срок до 2 февруари прокуратурите в страната трябва да се отчетат за срочността и ефективността на мерките и действията по привеждане в изпълнение на присъдите, както и да предоставят обобщени доклади за общия брой образувани изпълнителни преписки с наложено наказание „лишаване от свобода“ и „доживотен затвор“, по които не са издирени и задържани осъдените с влезли в сила присъди; информация за датата на изпращане за привеждане в изпълнение на съдебния акт на съответните ОЗ „Охрана“ при Министерството на правосъдието или МВР, както и датата на получаването на уведомлението, че осъденият не е издирен.

Проверката трябва да установи затрудненията, пропуските и нарушенията, както и положителни практики при изпълнението на наказанията, с оглед повишаване ефективността на издирвателната дейност, посочват още прокуратурата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук