1200 лв. на семестър за най-големите отличници

0
1288

Педагозите и IT специалистите с лъвския пай от стипендиите

1200 лева награди от евростипендиите на семестър ще вземат най-големите отлич­ници в българските университети. Парич­ната помощ, която идва от Европейския съюз, се дава като стипендия за успех и за специални постижения.

Помощ

Един студент може да получи максимум три специални стипендии на семестър. Всяка от тях е по 200 лева, което означава, че студентът може да бъде награден максимум с 600 лева за своите проекти. Броят на студентите, които са успели да се преборят за този максимум, е 956. Ако студентите получават и стипендия за успех, ко­ято е още 600 лева, та­ка най-големите отлич­ници биха могли да си изкарат 1200 лева от европейски стипендии за един семестър.

Педагози и IT специа­листи вземат най-много европейски стипендии за успех, показа справ­ка на вестник „Телег­раф“. Общо 16 532 ев­ропейски стипендии са раздадени на българс­ки студенти. От тях 10 121 са за добър успех. Отделно Европа е дала още 6411 награди за специални постижения. Те не се определят спо­ред успеха, а се дават за интересни и полезни разработки, които сту­дентите подготвят в своята област и след това биват оценявани от екипи и комисии, сформирани във вис­шите училища. Един студент може да полу­чи повече от една спе­циална стипендия и та­ка тези над 6000 награ­ди за постижения са отишли при общо 3771 учещи в България.

Надпревара

Най-много награди за успех са получили сту­дентите от Техническия университет в София.

Те са взели 1375. След тях се класира Плов­дивският университет „Паисий Хилендарски,, с 980, а малко след него – на трето място, е Со­фийският университет с 973 стипендии.

Специалностите, където се печелят най-много стипендии за ус­пех, са „Начална училищна педагогика“, „Предучилищна педа­гогика“, „Информати­ка“, „Компютърни сис­теми и технологии“ и „Индустриален мени­джмънт“. Жените, кои­то взимат стипендия, са с над 1000 повече от мъжете. Напоследък обаче все повече мъже успяват да се доберат до нужния успех. В ми­налото разликата е би­ла още по-голяма и се е стигало до там две тре­ти от стипендиите да се дават на жени. Промя­ната се дължи на това, че стипендии за успех се дават само в приори­тетни направления ка­то техническите науки и информатиката и в много от специалности­те се обучават предимно мъже.

При стипендиите за специални постижения жените водят още по­вече, като две трети от спечелилите награда за своите проекти са именно жени. Това се дължи на факта, че всички специалности, а не само приоритетните, могат да получават награда за постижения.

Университети

По брой раздадени специални стипендии на първо място застава Югозападният университет „Неофит Рилски“ с 533, следван от УНСС, където са били връчени общо 446 стипендии за постижения, а трети се нарежда от­ново СУ – с 407 отли­чия. Най-много награди за специални постиже­ния се дават на студен­тите по право. Следват ги учещите финанси, а на трето място е меди­цината. Бъдещите програмисти и IT специалисти, изучаващи ком­пютърни системи и тех­нологии, също са сред най-често награждава­ните за своите проекти. Сред първите шест спе­циалности с най-много стипендии за специал­ни постижения са и ме­дицинските сестри.

Баловете за евро­пейска стипендия в различните училища варират, като миниму­мът в някои универси­тети и специалности пада до 4.00. Средният успех за стипендия е 5.42. Студентите, които са взели специална награда, пък са още по- големи отличници и техният среден успех е 5.63. Най-възрастният студент с европейска стипендия учи педаго­гика в Пловдив, а най- младият – индустриал­но инженерство в Со­фия. „Телеграф“ при­помня, че студентите по медицина, право и икономика вече няма да получават евро­пейски стипендии за висок успех. Тях ще по­лучават единствено хо­рата, които са се запи­сали в редовно обуче­ние на приоритетна за страната специалност. Такива са информаци­онни и компютърни тех­нологии, педагогика, химически и биологи­чески науки, науки за Земята, математика, всички инженерни спе­циалности и аграрните науки. Медицината, икономиката и правото не са сред приоритет­ните направления и за­това за тях не се пола­га евростипендия за успех.

Източник: в-к Телеграф

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук