Ексклузивно в DAILYPRESS.bg! От ГЕРБ настояха президентът Румен Радев да разсекрети стенограмата от срещата си с руския патриарх Кирил, каквато всъщност не е водена (ОБЗОР/СНИМКИ)

0
2176

В парламента ГЕРБ настоя за разсекретяване на стенограмата от срещата между президента Румен Радев и руския патриарх Кирил.

От ГЕРБ изтъкнаха, че стенограмата трябва да се разсекрети, за да се разсеят съмненията, че националната позиция е била една на срещата с премиера Бойко Борисов, а друга на тази с президента Румен Радев.

„Уважаваме руската армия, благодарни сме, че е водила война в името на българската свобода, но в нея са участвали и български опълченци, така както са участвали и други националности“, обясни депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

„Искаме разсекретяване на стенограмата, за да можем всички да се убедим, че на 3 март сме имали единна позиция“, заяви той.

Депутатът Красимир Велчев подчерта, че ГЕРБ веднага са обявили какво е казал премиерът Бойко Борисов на срещата с руския патриарх. „Интересно защо така и не разбрахме какво точно е казал президентът на срещата с руския патриарх“, коментира той.

В отговор от прессекретариата на държавния глава обявиха, че разговорите на Румен Радев с руския патриарх Кирил и водената от него делегация не са били засекретявани, нито е водена стенограма. 

Информационна агенция „Дейли Прес“ припомня: Руският патриарх Кирил беше на посещение в България по повод националния празник 3 март и отбелязването на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство.

Патриархът присъства на честванията на връх Шипка, където заяви: „Моля се проявилата се с особена сила преди 140 години духовна връзка между нашите народи да остане нерушима и да намери израз в братско единомислие и готовност да положим усилия за укрепване на единството на Светото Православие, да запазим християнските ценности и православните традиции на нашите отци. Това е един празник за българския и руския народ”.

На националния празник руският патриарх се срещна с премиера Бойко Борисов. На срещата премиерът заяви, че освен Освобождението и националния празник на страната, България отдава почит и към загиналите воини в Руско-турската война, най-много от които са от Русия.

Патриарх Кирил подчерта, че в Руско-турската освободителна война Русия е била водена от разбирането, че българите са братски, православен народ, а не от политически цели. На 4 март българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил отслужиха съвместна литургия в катедралата „Св. Александър Невски“. В катедралния храм руският патриарх посочи: „Преди 140 години Русия е потресена от страданията на единоверния български народ и решава да го защити, без да получи нещо в замяна“. В същия ден на „Дондуков“ 2 патриарх Кирил се срещна и с държавния глава Румен Радев.

„Българският и руският народ са свързани от дълбоки духовни и културни връзки и голям принос за това имат Българската православна църква и Руската православна църква – още от делото на Светите братя Кирил и Методий и пренасянето на славянската писменост в Русия“, изтъкна президентът.

Патриарх Кирил призова паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България да се съхранява, независимо от политическата конюнктура. Руските медии отделиха огромно внимание на посещението на руския патриарх в България. Те акцентираха върху разочарованието на патриарха от начина, по който се интерпретира ролята на страната в освобождението на българския народ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ 📖 ТУК:

Извънредно в DAILYPRESS.bg и в. ТОП ПРЕСА! Президентството не е водило стенограма на разговора между Радев и патриарх Кирил (ПЪЛЕН ОБЗОР)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук