ИЗВЪНРЕДНО! Ексклузивно в DAILYPRESS.bg TV! Неутрализирана е организирана група за корупционни престъпления (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБЗОР)

0
42425

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ – Съдебната палата 

Операцията е проведена от ГДБОП и Специализираната прокуратура, научи Информационна агенция „Дейли Прес“. 

„Това е първата и най-голяма група, извършвала корупционни престъпления,  неутрализирана благодарение на усилията на ГДБОП и Специализираната прокуратура“, обяви ръководителят на Специализираната прокуратура на пресконференция в Съдебната палата, предаде репортер на Информационна агенция “ Дейли Прес“.

Подробности за проведената реализация бяха съобщени от директора на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, административния ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев и заместника му и един от наблюдаващите по делото прокурори Димитър Петров.

Според събраната до момента информация, дейността й е стартирала през октомври 2017г. Към момента са предприети действия 11 от членовете й да бъдат привлечени в качеството на обвиняеми за участие, а един –  за ръководене на организирана престъпна група.

Част от тях ще бъдат обвинени и за подкупи, а други- за пране на пари. През вчерашния ден са извършени претърсвания на повече от 7 адреса, обиски на лица и автомобили.

В хода на започнатото разследване е събран огромен обем от информация, която предстои да бъде анализирана. Участниците в групата са заемали длъжности на различни нива в една от дирекциите на ТД НАП- София, като най-високата от тях е началник сектор, който е бил и ръководител на групата.

Получаваните сумите са варирали от 500 до 5 000 лв., определяни от конкретния бизнес, уточни прокурор Гешев.

Директорът на ГДБОП изрази задоволство от качествените оперативно- издирвателни действия, извършени от служителите на отдел „Корупция и изпиране на пари“ под ръководството на наблюдаващите прокурори, довели до вчерашната успешна реализация. Гл. комисар Ивайло Спиридонов посочи, че е използван целият набор от оперативни средства, за да се фиксира, как служители са предавали информация от Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към заинтересовани лица. 

Прокурор Димитър Петров уточни, че общият размер на сумите, намерени при проведените процесуално- следствени действия, е около 300 000 лв. в различни валута, включително и бижута.

Организираната престъпна група е съставена основно от ръководители на екипи, които помежду си са разпределяли ролите си и са оказвали въздействие върху членовете на екипите.

По думите му механизмът на получаване на парите е бил основно чрез т. нар. „контролирана покупка“, като след предварителна уговорка сред стоките е бил поставян плик с исканата сума.

В някои от случаите по преценка директно са били взимани и стоки от търговските обекти.

ВИДЕО: Петър ХРИСТОВ, ФОТОРЕПОРТЕР НА Информационна агенция „Дейли Прес“ 

ВИДЕО: Пресцентър на МВР 

Снимка: Пресцентър МВР
Снимка: Пресцентър МВР
Снимка: Пресцентър МВР
Снимка: Пресцентър МВР
Снимка: Пресцентър МВР

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ 📖 ТУК:

Ексклузивно в DAILYPRESS.bg! Гл. комисар Ивайло Спиридонов, ГДБОП: Служителите на НАП, обвинени в организирана престъпна група, са издавали информация от Контрабандния център на заинтересовани лица

Ексклузивно в DAILYPRESS.bg! В началото на март в Прокуратурата постъпи анонимен сигнал за злоупотреби на народния представител Димитър Гамишев, в момента тече проверка от НАП

Ексклузивно в DAILYPRESS.bg! Сотир Цацаров: Мотивът за заливането на жената с киселина най-вероятно е личен, има конкретни данни за евентуалния извършител

Ексклузивно в DAILYPRESS.bg! Димитър Петров: 300 хил. лв. във валута и бижута са намерени и иззети от домовете на служителите от НАП – София, обвинени в организирана престъпна група

Ексклузивно и първо в DAILYPRESS.bg! Иван Гешев: 11 служители на НАП – София са обвиняеми за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с корупционни престъпления

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук