Майката на екзекутирания митничар към убиеца: Иване, как ти даде сърце да го направиш?

0
1126

„Иване, как ти даде сърце да го направиш, как можа”, изплака към един от убийците на сина си Стоянка Дребчева. „Нямам нищо общо с това”, просъска Иван Кабарелов от Съединение, обвинен в екзекуцията на митничаря Георги Дребчев, извършена през 1999 година в Пловдив.В Окръжния съд в града под тепетата продължи процеса, обвиняем по който е и соченият за килър, натиснал спусъка Божидар Атанасов. Когато почернената майка на убития се изправи очи в очи с убийците на сина си и чу от Карабелов, че отрича вина, сестрата на застреляния извика: „Ти ли нямаш общо, ти цял живот това си правил”.

Смазан от мъка, бащата на Георги Дребчев – Петър, само мълчеше и тайно бършеше сълзите си. Съдия Христо Симидчиев допусна родителите на митничаря са бъдат конституирани като частни обвинители. Майката и бащата поискаха по 250 лева обезщетение от убийците. Дъщерите на Дребчев не пожелаха да бъдат частни обвинители. Делото ще продължи през февруари и март, като пет дни ще бъдат разпитвани десетки свидетели и вещи лица.

Показания ще дадат двама тайни свидетели, очаква се те да затвърдят обвинението на прокуратурата, че именно Иван Карабелов и Божидар Атанасов стоят зад зверската екзекуция и да направят сензационни разкрития.

Както БЛИЦ съобщи, преди 17 години пред дома си в Пловдив е убит с огнестрелно оръжие митническият инспектор Георги Дребчев. Случаят дълги години беше в графата неразкрити убийства, докато миналата година пловдивската полиция и прокуратура изненадващо не арестуваха няколко души и не обявиха, че имат свидетели за екзекуцията.

Според обвинението покойният вече кмет на Съединение Евгени Маринчешки, който преди няколко години загина в катастрофа, е поръчал да убият митничаря. Дал 60 бона на Иван Карабелов, който пък броил част от парите на килъра Божидар Атанасов. Последният е и с второ обвинение за убийство-това на бизнесмена Огнян Харизанов, извършено през 2007 година. Според разледващите търговецът на кожи е бил застрелян на вилата си над Пловдив от Атанасов, който тогава е бил в отпуска от пловдивския затвор.

Двете убийства са извършени с ловна пушка. Смята се, че Божидар Атанасов е бил част от престъпна група, изпълняваща мокри поръчки.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук